Yeniçağ’dan Tolga Şahin’in haberine göre, yüksek lisans, doktora ve akademik makalelerinde intihal (çalıntı) yapan Profesör Hayati Aktaş Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı’na tekrar atandı.

Atama kararına ilişkin metinde Aktaş’ın Anabilim Dallarının görüşü alınarak 3 yıl süreyle yeniden bölüm başkanı olarak atandığı ifade edildi.

AKTAŞ’IN YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZLERİ DE İNTİHALLERLE DOLU

Üniversitede öğretim üyeliğinde çıkarma nedeni olan intihal (çalıntı) Aktaş’ın akademik hayata adım atmasıyla başlıyor aslında. Aktaş’ın sadece 34 sayfadan oluşan “1919 yazında Erzurum” başlık yüksek lisans tezi de kopyala yapıştır tekniğiyle yazılmış.

Yüksek Lisans tezinde örnekler:

yl1

yl2

yl3

Aktaş’ın yine aynı şekilde 265 sayfadan oluşan “Türk-Alman İlişkileri (1913-1918)” başlıklı doktora tezi de çalıntıyla dolu.

Doktora tezinden örnekler:

dt1

dt2

dt3

37 ESERİN SADECE 12’Sİ KENDİSİNE AİT

Hayati AKTAŞ’ın bütün akademik yaşamında yaptığı yayınlarına bakıldığında 37 yayından sadece 12 tanesinin kendisine ait olduğu 25 yayının ise ortak yayınlar olduğu görülüyor.

ÖĞRENCİSİNİN ÇALIŞMALARINDA İLK YAZAR OLUYOR

Hayati AKTAŞ’ın, öğrencisi Vahit GÜNTAY ile tam olarak 9 tane yayını bulunuyor. Siber güvenlik üzerine doktora yapan Vahit GÜNTAY, ortak yayımladıkları bu çalışmaların her birinde ikinci yazar olarak kendisini konumlandırmış, AKTAŞ’ı ise siber güvenlikle ilgili çalışmalarında bile birinci yazar olarak göstermiş.

YAZAR SAKLAMA SUÇU DA İŞLİYOR

Etik dışı davranışlardan birisi de Sayın AKTAŞ’ın -Nursena YAŞAR ve Vahit GÜNTAY ile birlikte yayımlanan- bu makaleleri TASAM internet sitesinde kendi çalışmaları gibi göstermesidir ki, Bilimsel Etik’te bu ‘Yazar Saklama’ (Ghost Authorship) suçuna giren fiildir.

Editör: Habererk Habererk