Avrupa’nın en az 8 ülkesinde Ocak ayı endişe yaratarak başladı… Ekstrem hava durumlarını inceleyerek verileri paylaşan iklim uzmanı Maximiliano Herrera, Polonya, Danimarka, Çekya, Hollanda, Belarus, Litvanya ve Letonya’da tarihin en sıcak Ocak aylarının yaşandığını açıkladı.

Polonya’nın Korbielow kentinde hava sıcaklığının 19 santigrat derece olduğu ve bu seviyenin ülkenin Ocak ayı ortalama hava sıcaklığından 18 derece daha yüksek olduğu belirtilirken normalde ortalama 3 santigrat derece olan Çekya’daki Javornik’te hava sıcaklığının 19.6 olduğu duyuruldu.

Belarus’un Vysokaje bölgesinde normalde bu zamanlarda hava sıcaklığının sıfır olduğunu hatırlatan Herrera, yılın ilk günü olan pazar gününde 16.4 dereceye çıktığını hatırlatarak bölgede daha önce aynı dönemde maksimum 4.5 santigrat derecenin kayıtlara geçtiğini belirtti.

Öte yandan Herrera, Almanya gibi yerel ölçüm teknolojileri ve altyapılarının olduğu ülkelerde birçok yerel rekorun da kırıldığını açıkladı. Almanya’da 31 Aralık- 2 Ocak arasında neredeyse 950 rekor kırıldığını duyuruldu.

İspanya’nın kuzeyi Fransa’nın güneyinde de hava sıcaklıklarının ilkbahar günlerini aratmadığı kayıtlara geçti. Bilbao’da hava sıcaklığı 24.9 derece ölçülürken diğer bölgelerde de rekorlar kırıldı.

Sadece Norveç, Birleşik Krallık, İrlanda, İtalya ve güney doğu Akdeniz bölgesindeki ülkelerde bu tür bir rekor kırılmadığı belirtildi.

Herrera, “Bunun Avrupa tarihinde karşılaştığımız en ekstrem iklim olayı olduğunu söyleyebiliriz. Tarihte ilk defa Avrupa’daki aşırı iklim olayları Kuzey Amerika’dakine benzer şekilde oldu.” dedi.

Editör: İlayda Şimşek