İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya hakaret gerekçesiyle açılan davada önemli bir gelişme yaşandı. İmamoğluna hapis ve siyasi yasak getiren davada karar öncesi hâkimi değiştiren HSK, bu kez de İmamoğlu’na verilen cezanın istinaf aşamasına bakacak heyetin başkanı ve bir üyesini görevden aldı.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, İmamoğlu’nun siyasi kariyerini etkileyecek hakaret davasında Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na hazırlanan İmamoğlu’na verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve “siyasi yasak” kararının istinaf aşamasına bakacak olan üç üyeli İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi’nin başkanı ve bir üyesini görevden aldı.

HSK Birinci Dairesi, Temmuz ayındaki iller arası atama kararnamesinden sonra “müstemir yetki” kararnamesini de tamamladı. Kurul, Ekrem İmamoğlu davasının istinaf aşamasına bakacak olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi Başkanı Sezai Öztürk’ün yetkisini kaldırarak, 2. Ceza Dairesi Başkanlığı’na gönderdi.

Yine aynı dairenin üyesi Rüştü Yamak 1. Ceza Dairesi Üyeliği’ne tanırken, Daire Başkanlığı’na Yaşar Kılınç, üyeliğe de Muharrem Ballı getirildi. 17 Temmuz’daki atama kararnamesinde istinaf üyeliğinden istinaf başkanlığına terfi ettirilen Kılınç'ın görev yapacağı daire o tarihte belirlenmemişti. HSK, bu adımıyla üç kişilik İmamoğlu heyetinin iki ismini değiştirmiş oldu. Dairede kararlar salt çoğunlukla alınıyor.

İSTİNAF MAHKEMESİNİN KARARI BEKLENİYOR

Öte yandan 24. Ceza Dairesi’nin istinaf incelemesini Kılınç, tamamlamadığı bildirildi. Görev değişikliği ile İmamoğlu davasının öne çekilmesi beklenirken, İstinafın vereceği karardan sonra dosya, son hüküm için Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne gönderilecek.

Yargıtay’ın vereceği karara göre İmamoğlu’nun siyasi geleceği netleyecek. Yargıtay'ın kararı onaması halinde İmamoğlu, Mart 2024’teki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yeniden aday olamayacak ve CHP Genel Başkanlığı adaylığı iddiası da tamamen ortadan kalkmış olacak.

MAHKEMENİN HAKİMİ SON DURUŞMA ÖNCESİ SAMSUN'A ATANMIŞTI

Yüksek Seçim Kurulu üyelerine “Ahmak” dediği gerekçesiyle hakkında dava açılan, ancak bu sözü dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıt olarak söylediğini belirten İmamoğlu, “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret” suçundan yargılanırken, son duruşma öncesi davanın hâkimi Hüseyin Zengin, kendi isteği dışında İstanbul’dan Samsun’a atanmış, yerine Mehdi Komşul getirilmişti. Komşul, 14 Aralık 2022 tarihinde İmamoğlu’nun 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı vermişti. İmamoğlu’nun avukatları ise karara itiraz etmişti.

Editör: Yadigar Hanım