Petrol fiyatı İsrail-Hamas çatışmasının başlangıcından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi ve Gazze'ye olası bir kara saldırısına ilişkin endişelerin emtia piyasalarında yeni gerginlik yaratmasıyla varil başına 90 doların üzerine çıktı.

Küresel gösterge Brent ham petrolü Cuma günü yüzde 5,7 artışla varil başına 90,89 dolara yerleşti.Bu fiyata en son Hamas'ın neredeyse bir hafta önce İsrail'e saldırmasından önce ulaşmıştı. ABD'nin West Texas Intermediate endeksi yüzde 5,9 artışla varil başına 87,69 dolara yükseldi.

Her iki petrol türü de Nisan ayından bu yana en yüksek günlük yüzde artışlarını bildirdi.

Fiyatlar, İsrail ordusunun 1 milyondan fazla insanı Gazze Şehri'ni ve çevresini terk etmeleri ve BM'nin 24 saat süre tanıyarak bölgenin güneyine taşınmaları konusunda uyarmasının ardından yükseldi.

Rabobank küresel enerji stratejisti Joe DeLaura, "Bu çeyrekte ne olursa olsun varil başına 100 dolara doğru gidiyoruz" dedi.

Saxo Bank'ın emtia stratejisi başkanı Ole Hansen, "Fiyatlar biz bir miktar istikrar bulmadan önce kolayca çok daha kötü [daha yüksek] olabilir" dedi. İsrail 1 milyon insana Gazze'yi terk etme emrini vermişken, aklı başında hiç kimsenin petrolde kısa pozisyon tutmayacağını ekledi. Bu, büyük bir gerilimi tırmandırmayı tehdit ediyor.

Tüccarların petrol arzında bir daralma olasılığının düşük olduğuna inanması nedeniyle petrol fiyatlarındaki hareketler hafta boyunca sessiz kalmıştı . Fiyat, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerini 2023 sonuna kadar uzattığı Eylül ayı sonlarında ulaşılan varil başına 97 doların oldukça altında.

David Hewitt, İsrail'in insanların kuzey Gazze'yi terk etmesi yönündeki talebinin ardından bile, "piyasalar hala İsrail ve Gazze ötesindeki gerilimi agresif bir şekilde fiyatlamıyor, aksi takdirde petrol ve doğalgazda çok daha yüksekte olurduk" dedi. Hewitt Energy Perspectives'te danışman. Avrupa'da gaz fiyatları Cuma günü Şubat ayından bu yana en yüksek noktasına ulaştı.

Ancak Uluslararası Enerji Ajansı Perşembe günü, çatışmanın dünyanın deniz yoluyla yapılan petrol ticaretinin üçte birinden fazlasını oluşturan Orta Doğu'da daha da yayılabileceğine dair endişelerin ortasında, "kriz ortaya çıktıkça piyasaların gergin kalacağı" konusunda uyardı.

Editör: Habererk Com