Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İsrail’in önde gelen 70’e yakın şirketten yaklaşık 100 kişilik bir heyeti İstanbul’a davet etti. Toplantının iki gün sürmesi bekleniyor. Toplantının demir ve demir dışı metaller, hububat, bakliyat, kuru meyve, elektronik, madencilik, otomotiv ve tekstil hammaddelerinin de aralarında bulunduğu 13 sektörde yoğunlaşacağı bildirildi.

İSRAİL'DEN ÖNEMLİ İSİMLERİN KATILMASI BEKLENİYOR

Bloomberg’de yer alan habere göre, İsrail heyetine ev sahipliği yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden yapılan açıklamada, "Türkiye'nin İsrail’le ilişkilerinin son zamanlarda normalleşmesi, iki ülkenin ticari ilişkilerine olumlu yansıyor" ifadeleri kullanıldı. İsrail heyetinin başında, Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn olacak. Görüşme, TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin ev sahipliğinde Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ve İsrail Büyükelçisi Irit Lilian’ın katılımıyla gerçekleşecek.

‘İSRAİL’LE NORMALLEŞME FİLİSTİN DAVASINA İHANET DEĞİL’

İsrail’in Filistin’e yönelik yapacağı muhtemel saldırıların Ankara-Tel Aviv arasındaki diplomatik trafiği nasıl etkileyeceği merak konusu. Yükselen İsrail-Filistin gerilimi, 2022 yılını 2006'dan bu yana uzun süredir devam eden çatışmada en kanlı yıl haline getirdi. İsrail tarihinin en sağcı ve dindar hükümeti önümüzdeki günlerde kurulmaya hazır ve eski Başbakan Binyamin Netanyahu'nun iktidara dönmesiyle, şiddetin daha da artış göstereceği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz hafta Roma’da düzenlenen 8. Akdeniz Diyaloğu Forumu’nda Türkiye-İsrail ilişkileriyle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “… İsrail’de yeni bir Cumhurbaşkanı ve yeni bir hükümet kuruldu. Bundan yararlanarak ilişkileri normalleştirmeye başladık" ifadelerini kullanmıştı. Bakan Çavuşoğlu, “Filistin davasına bir ihanet ya da bunun pahasına olduğunu düşünmek yanlış olur. Ama bu normalleşme karşılıklı her iki tarafa da destek veriyor. Yani sadece Türkiye ve İsrail arasında değil bölge için mesela Mısır hem Arap dünyası için hem Akdeniz dünyası için Müslüman dünya için Afrika için önemli bir ülke hepimiz için önemli” demişti

Yine geçtiğimiz hafta ABD’li gazeteci Bari Weiss’in yayınına katılan Binyamin Netanyahu, “(Türkiye’yle) ilişkilerimiz iyileşti. Erdoğan eskiden her 6 saatte bir bana Hitler derdi. Ama aslında bir süre önce çok dostane bir diyaloğumuz oldu ve bundan çok memnunum. Bu bence çok önemli” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Muharrem Kılı