İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul'da yaşamanın maliyetini hesapladı. Araştırmaya göre, İstanbul'da yaşam geçen yıla göre yüzde 73,24 daha pahalandı.

İPA'nın yaptığı ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması’ yayınlandı. Dört kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin hesaplandığı araştırmada, ortalama yaşam maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73,24 artarak, 38 bin 828 lira oldu.

TEMMUZDAKİ ARTIŞ YÜZDE 73,24

Araştırma sonuçlarına göre İstanbul'da dört kişilik bir ailenin yaşamanın maliyeti bir önceki aya göre yüzde 9,75, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 40,69 oranında arttı. İstanbul'da yaşam maliyetinin yıllık (son 12 ay) artış oranı ise bir önceki yılın temmuz ayına göre ise yüzde 73,24 olarak gerçekleşti.

BİR AYDA 3 BİN TL'DEN FAZLA ARTTI

Haziran ayında 35 bin 380 lira olan dört kişilik bir ailenin yaşam maliyeti, Temmuz ayında artarak, 38 bin 828 liraya yükseldi.  Temmuz ayına ilişkin maliyet haziran ayına göre 3 bin 448 lira arttı.

EN YÜKSEK ARTIŞ ZEYTİNYAĞINDA

Hanelerin sık kullandığı ürünlerin de araştırıldığı raporda, bir önceki yılın temmuz ayına göre en yüksek fiyat artışlarından birinin yüzde 94,31 artış oranı ile zeytinyağı fiyatlarında yaşandığı görüldü.

Editör: Yadigar Hanım