Özellikle sıcak yaz aylarında serinlemek için tercih edilen dondurma istenilirse 4 mevsim boyunca tüketilebilir. Dondurma, doğru seçildiği sürece sağlıklı bir tatlı olarak tüketilebilir. Dondurmayı doğru tüketmek ne demektir? Dondurmayı doğru tüketmek demek; gerçek sütten yapılan, şeker ve yağ içeriği yüksek olmayan dondurmaların tercih edilmesi ve porsiyon kontrollü olarak tüketmek demektir. Pek çok vitamin ve mineral bakımından zengin olan dondurma yaşlı ya da genç pek çok kişinin tercihi.

Peki Hangi Vitaminler Var?

Dondurmanın içerisinde kalsiyum, fosfor, A vitamini, B vitamin olduğu gibi sütten üretildiği için sağlığımız içinde önemli bir gıdadır.

Peki ama dondurmanın faydaları nelerdir? İşte tüm detayları ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz dondurmanın faydalarından bahsetti. Dondurmanın protein kaynağı olduğuna ve stresi azalttığına dikkat çeken Melike Şeyma Deniz, “Sütten üretilen dondurma içerdiği protein sayesinde özellikle yutma güçlüğü yaşadığı için yeterli beslenemeyen ileri yaştaki kişiler ve süt, yoğurt, ayran gibi protein ile kalsiyum kaynağı olarak sayılan besin gruplarını yetersiz tüketenler için iyi bir alternatif olarak değerlendirilebilir.” dedi.

MUTLULUK HORMONU ÜRETMEYİ SAĞLIYOR

Diyetisyen Deniz, dondurmanın stresi azalttığını da söyledi ve ekledi: “Mutluluk hormonu olarak bildiğimiz serotonin ruh halimizi belirliyor ve serotonin proteinin yapı taşlarından biri olan triptofandan yapılıyor. Bu nedenle; triptofan içeren besinler ruh halini düzelten, sakinleştiren besinler olarak belirtiliyor. Dondurma da hem vücutta stres düzeyini azaltan hormonları uyarması hem de triptofan içermesi sayesinde sakinleştirici olarak kabul edilen besinlerden birini oluşturuyor. Ayrıca yine bu etkileri sayesinde uykuya geçişi de kolaylaştırıyor.”

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı