Enflasyon beklentisini bu yıl için 60,4 olarak güncelleyen Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye’nin dünyada resesyonun konuşulmadığı tek ülke olduğunu söyleyerek, FED’in faiz artırımı dâhil küresel ekonomik sorunların “2004’ten bu yana ilk defa üst üste cari fazla veren’’ Türk ekonomisini fazla etkilemeyeceğini savunduğu görüldü. Ancak ekonomistler ise Kavcıoğlu'nun aksine FED'in faiz artırma kararının Türk ekonomisini etkileyeceğini dile getirdi.

TÜRKİYE'Yİ AŞAĞIYA ÇEKECEK!

Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hurşit Güneş, Merkez Bankası Başkanlığı öncesi kendisiyle aynı üniversitede öğretim üyesi olan Prof. Şahap Kavcıoğlu ile aynı fikirde değil.

Güneş, “Her ne kadar bazı ekonomistler Türkiye’nin artık etkilenecek hali kalmadığını söylese de FED kararı kaçınılmaz olarak Türkiye’yi olumsuz etkileyecek. Yabancı çıkışlarından sonra Türkiye çok kötü durumda. Türkiye’nin risk primi CDS son dönemde bir miktar toparlasa da 850’lerde ve bu seviye hala çok yüksek. Bu seviye Türkiye’nin borçlanma faizinin dolar bazında yüzde 12 olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin dış borcun finansmanına ihtiyacı var. Bu faiz oranları borç dinamiğinin yapısını bozacak." dedi.

DÖVİZ KURU BASKI OLUŞTURACAK!

Amerika'nın resesyon kıskacında olduğunu dile getiren Prof. Dr. Güneş, "IMF dün küresel büyüme tahminini aşağıya çekti. Bu Türkiye’yi ve tabii ki Türkiye ihracatını da aşağıya çekecek. Euro güç kaybedince ihracat pazarları darbe alacak. İthalat faturasının büyüdüğü, dış ticaret açığının büyüyeceği bir ortamda döviz kuru da enflasyon üzerinde baskı da artar’’ dedi.

ENFLASYON NE YAZIK Kİ UZUN VADELİ OLACAK!

Merkez Bankası bünyesinde yer alan araştırmacıların ve uzmanların hazırladığı raporlarla belirlenen politikalar arasında bir farklılaşma olduğunu dile getiren Hurşit Güeşi, Merkez Bankasının bu raporları kayde almadığını vurgulayarak; "Merkez Bankası yönetimi saraydan aldığı talimatla hareket ediyor. Enflasyonun beklenenden uzun süreceği belirgin haline gelmişse burada parasal sıkılaştırma yoluna girilmesi gerekir. Ama bu konuda bir tutum alınmıyor’’ dedi.

TÜRKİYE UZUN SÜRE RAHATLAMAYACAK

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Cem Başlevent de Hurşit Güneş gibi Merkez Bankası’nın FED kararlarını ihmal ederek politika faizini sabit tutmasını ekonomik gerçeklerle uyumsuz buluyor. Prof. Başlevent “FED’in 75 baz puanlık artışı sürpriz değildi. Amerikan borsaları yükseldi. Ancak bunu geleceğe dönük olumlu sonuçları olacak şekilde yorumlamamak lazım. Türkiye için de bir rahatlama imkanı olmayacak. Bizdeki politikacılar kendi ekonomik politikalarını rasyonalize etmek için çalışıyorlar.

Editör: Ali Özyiğit