İYİ Parti’nin işletme hakkı süresi dolmayan havaalanı ve limanlar için yapılan ihalelerin araştırılması önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

İYİ Parti'nin işletme hakkı süresi dolmayan havaalanı ve limanlar için yapılan ihalelerin araştırılması önerisi, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

TBMM Genel Kurulu'nda bugün, İYİ Parti'nin işletme hakkı süresi dolmayan havaalanı ve limanlar için yapılan ihalelere ilişkin daha önce verdiği araştırma önergesinin öne alınması önerisi görüşüldü. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, havalimanlarının tadilat ihaleleriyle ilgili şüphelerini dile getirdi ve şunları söyledi:

"Nitekim kamuoyunda, havalimanlarının tadilatlardan başka hangi gerekçelerle vaktinden önce ihaleye çıkarıldığı sorusunu getirmektedir? Esenboğa kapasite artırma ihalesine en yüksek teklifin 560 milyon euro olduğu açıklanmış, kira bedelinin yüzde 25'i olan 120 milyon euronun peşin ödeneceği vurgulanmıştır. 2025'ten sonra başlaması gereken ödemeler öne alınarak elde edilen gelirler, mevcut iktidarın kullanıma verilmektedir. Bu girişimler, iktidarın acil para ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanması yanında, yandaşlarına da menfaat sağlama çabası olarak görülmektedir. Antalya Havalimanı için de benzer bir ihale yapılmaktadır. İşletme süresi 2026 yılında dolacak olmasına rağmen ihale öne çekilerek 25 yıllık işletme süresi ve 7 milyar 250 milyon euro bedel ile tekrar işletmekte olan firmaya verilmiştir. TBMM'de kabul edilen 2022 yılının son torba kanun teklifi ile de henüz süresinin bitmesine bir hayli zaman kala çok sayıda limanımız 49 yıllığına yandaşlara peşkeş çekilecek ve genellikle işletmekte olan firmalara tekrar verilecektir. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği bir kanununu makul bir gerekçe göstermeden tekrar çıkarmak, elbette şüphe ile karşılanacaktır. İktidar, yürüttüğü operasyon ile bir taraftan ihtiyaç duyulan sıcak para girişini öne çekmekte, bir taraftan da yandaşlara seçimden önce büyük menfaatler sağlamaktadır. Buna, yangından mal kaçırmak denir. Aslında milletimizin geleceği satılmaktadır."

"ÜLKENİN SİYASİ GELECEĞİNE BLOKE KOYMAK"

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin partilerinin hesaplarına bloke konulması yönündeki kararına değinerek, "Ülkenin gerçekten ekonomik geleceğine iktidar, sırf rant kapılarını açmak için bloke koyuyor. Sadece ekonomik geleceğine mi bloke koyuyor? Ülkenin siyasi geleceğine de iktidar bloke koymak istiyor. Bugün AYM'nin verdiği karar, partimizin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması kararı, gerçekten bunun bir örneğidir ve açıkça gasptır bu karar… Bizim hesaplarımıza bloke konduğu zaman bizim mücadelemize de bloke konulabileceğini mi zannediyorsunuz? Bu halk HDP'yi bırakacak, HDP'den vazgeçecek, onun hesabına bloke kondu diye kendini ayıracak mı zannediyorsunuz" dedi.

"NİYE BU TELAŞINIZ"

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise şöyle konuştu:

"İktidar olacağınızı düşünüyor musunuz? Yeniden iktidar olacağınızı düşünüyorsanız, 2026 yılında Antalya Havaalanı'nın işletme sözleşmesi bitiyor. Geçtiğimiz yıl, yeniden bu sözleşmeyi ihale yoluyla aynı firmaya verdiniz. Güya iktidar olacaksınız, öyle mi? Buna inanıyorsunuz. veya Esenboğa Havaalanı'nın işletme ihalesi 2025 yılında dolacak. Siz geçtiğimiz ay, yeniden 25 yıllığına ihaleye çıktınız. 2,5 yıl önce. Niye bu telaşınız? Niye telaş içindesiniz? Maden iktidar olmayı düşünüyorsunuz, bir dahaki dönem gelince aklıselim ve adaletli bir ihaleye çıksaydınız ya. Niye bu telaşınız? Hepimiz telaşınızı biliyoruz, iktidardan gidiyorsunuz. Giderayak telaş içinde sizden sonraki iktidarın yapması gereken ihaleyi bugünden alelacele yapıp, bugünden cebe parayı doldurup har vurup harman savurma derdindesiniz."

İYİ Parti'nin önerisi, Genel Kurul'da yapılan oylamada AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Oylamanın ardından TBMM Başkanvekili Haydar Akar, karar yeter sayısı olmadığı için Genel Kurul'u kapattı.

Editör: İlayda Şimşek