İYİ Parti Seçim İşleri Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından afet bölgesini terk eden depremzedelerin genel seçimlerde oy kullanabilmesi için ‘Depremzede Seçmen Kütüğü’ oluşturulmasını önerdi. İYİ Parti Seçim İşleri Başkanlığı tarafından bugün yapılan yazılı açıklama şunlar kaydedildi:

“Tüm ülkemizi yasa boğan, resmi açıklamalara göre yaklaşık 45 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği, binlerce yaralının ve kaybın olduğu, yüzbinlerce evsiz ve işsiz kalan vatandaşımızın afet bölgesini terk ettiği bir deprem felaketi ile karşı karşıyayız. Bu felakette hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ailelerin ve milletimizin başı sağ olsun. Bu yaraları hep birlikte saracağız.

"ADALET İLKESİNİN BİR GEREĞİDİR"

18 Haziran 2023 günü yapılması gereken, ancak 14 Mayıs 2023 tarihine çekilmesi de gündemde olan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve cumhurbaşkanı seçimlerine az bir süre kalmıştır. Yaşadığımız büyük deprem felaketinin yarattığı tahribat, içinde bulunduğumuz durum, afet bölgesine yönelik seçimin güvenliğinin, afet bölgesi kapsamındaki illerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde en doğru şekilde temsilinin, depremden zarar gören vatandaşlarımızın seçme-seçilme hakkını en kolay ve sağlıklı şekilde kullanmasının sağlanmasına yönelik düzenlemeleri yapmayı zorunlu kılmaktadır. Bu durum, Anayasa’mızın 67’nci maddesinde ifadesini bulan temsilde adalet ilkesinin de bir gereğidir.

Deprem nedeniyle zorunlu olarak başka bir ilde geçici olarak bulunan, ancak ikamet ettiği deprem bölgesine seçim günü gitme imkanı olmayan vatandaşlarımızın, kendi illerinden çıkacak milletvekillerini tayin etme hakkı korunmalıdır. Depremden büyük yara alan bu illerimizin TBMM’de temsili daha da önem kazanmış durumdadır.

"BAŞKANVEKİLLERİ İLE GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNULDU"

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanlığı olarak yaptığımız çalışmada, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’a bir geçici madde eklenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Önerimiz, deprem yüzünden ilinden, ilçesinden geçici olarak başka il ve ilçelere taşınmak zorunda kalan yüzbinlerce vatandaşımızın, bulundukları illerde, geldikleri afet bölgesindeki il, ilçeleri (seçim bölgeleri) için oy kullanmalarını sağlayacak şekilde ‘Depremzede Seçmen Kütüğü’nün’ oluşturulmasıdır. Bu kanun değişikliğinin bu seçimlerde uygulanabilir olması ve Anayasa’mızın 67’nci mad­desi­nin son fık­ra­sın­da­ki sı­nır­la­ma­ya ko­nu ol­ma­ması için, Anayasa’ya eklenecek geçici bir maddenin TBMM üyelerinin yeterli sayıda kabul oyu vermesiyle mümkündür.

Bu sebeple İYİ Parti Grup Başkanvekillerimizle birlikte, 28.02.2023 tarihinde saat 11:00’de Cumhuriyet Halk Partisi, 13:00’te Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekilleri ile görüş alışverişinde bulunulmuştur. Önerilerimiz iletilmiş, her iki parti grup temsilcileri, konuyu ilgili birimleriyle görüşüp en kısa sürede dönüş yapacaklarını ifade etmişlerdir.”

odatv.com

Editör: Ali Özyiğit