Beslenme ve diyet, kilo problemleri olanların gündeminden düşmüyor. Uzmanlar, diyetin kişiye özel olması gerektiğini belirtirken, beraberinde sporun da önemine dikkat çekiyor.

Son dönemde diyet programları arasında kan grubuna göre beslenme popülerlik kazandı. Devrim niteliğinde bir diyet olarak gösterilen kan grubu diyeti pek çok kişi tarafından da kabul gördü. Peki kan grubuna göre diyet nedir? Nasıl yapılır? İşte detaylar...

Yapılan çalışmalar, bazı kan gruplarının bazı hastalıklara karşı daha duyarlı olduğunu ortaya çıkardı. Bu nedenle de kişilerin kan grubuna göre beslenme listesi uygulayarak bu hastalıkların önlenebileceği belirlendi.

KAN GRUBU DİYETİ NASIL YAPILIR?

Kan grubuna göre diyet, farklı kan türlerinin farklı beslenme gereksinimleri ve beslenme alışkanlıklarına göre belirleniyor,

Kan gruplarına göre farklı yiyeceklerin tüketilmesini öneren bir beslenme planını içeren kan grubuna göre diyette, kan gruplarına göre beslenme, kişinin genel sağlığını artırmaya ve kilo vermesine yardımcı olabiliyor. Örneğin, kan grubu A olan kişiler kalp hastalığına daha yatkın olduğu için et ve süt ürünlerinden uzak durması ve a kan grubuna göre beslenme bazlı bir diyete odaklanması gerekiyor. 

A GRUBU BESLENME LİSTESİNDE NELER OLMALI?

A kan grubu beslenme listesinin bitkisel bazlı hazırlanması gerekiyor. Bu kişilerin sindirim sistemleri genellikle eti tam sindiremediği için et yerine bitkisel protein kaynaklarına yönelmeleri önerilir. A kan grubuna göre beslenme listesinin içinde sebzeler, meyveler, tam tahıllar, baklagiller ve soya ürünleri gibi bitkisel kaynaklar bulunuyor. A grubu beslenme diyeti yapanlar aynı zamanda az miktarda tavuk, balık ve süt ürünleri tüketebilir. A kan grubu beslenme listesinde bulunan kırmızı et, buğday, mısır ve süt ürünleri, sindirim sisteminde olumsuz etkilere neden olabiliyor.

A POZİTİF KAN GRUBU BESLENME LİSTESİ

A pozitif kan grubundaki insanlar eti iyi sindirebilirler. Bu nedenle bu gruptakiler et ve hayvansal proteinleri tüketebilir. A rh pozitif kan grubu beslenme diyetlerinde tavuk, hindi, sığır eti, deniz ürünleri gibi protein kaynakları, sebzeler, süt ürünleri, meyveler, sağlıklı yağlar ve tam tahıllar da yer almalıdır. Ancak, A pozitif kan grubuna sahip bazı kişilerin sindirim sistemleri, süt ürünlerini tolere etmeyebilir.

A NEGATİF KAN GRUBU BESLENME LİSTESİ

A negatif kan grubu beslenme listesinde genel olarak et bulunabilir. Bu gruptakiler, tavuk, sığır eti, balık ve deniz ürünleri gibi et kaynaklarını tüketebildikleri gibi, sebzeler, süt ürünleri, meyveler, tam tahıllar ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar da diyetlerinde bulunmalıdır. Ancak, bazı A negatif kişilerde süt ürünleri intoleransı olabilir.

B GRUBU BESLENME LİSTESİNDE NELER OLMALI?

B kan grubuna göre beslenme diyeti yapmak isteyenler, et, süt ürünleri, sebzeler ve meyveler gibi birçok farklı gıdayı tolere edebilirler. B kan grubuna göre beslenme listesinde tavuk, hindi, sığır eti, balık ve deniz ürünleri, yoğurt, peynir, yumurta brokoli, ıspanak, bezelye ve lahana gibi besinler de bulunabilir.

B POZİTİF KAN GRUBU BESLENME LİSTESİ

Bu kan grubundaki kişiler, et ve süt ürünleri tüketebilir. Bu nedenle protein kaynakları olarak tavuk, sığır eti, balık ve süt ürünlerinin yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı yiyecekler, meyve çeşitleri, baklagiller, sağlıklı yağlar brokoli, lahana ve havuç da diyetlerinde yer almalıdır. Tahıl olarak da buğday, mısır ve yulaf tercih edilebilir.

B NEGATİF KAN GRUBU BESLENME LİSTESİ

B negatif kan grubundaki kişiler, et, süt ürünleri, sebzeler ve meyveler gibi birçok farklı gıdayı tüketebilir. Sığır ve hindi eti ile tavuk balık ve süt ürünleri bu grubun beslenmesinde önemli yer tutar. Sebze olarak brokoli, ıspanak, lahana ve havuç gibi çeşitli seçenekler tercih edilebilir. Tam tahıllar, baklagiller ve sağlıklı yağlar da diyet listesinde bulunması gerekir. Ayrıca, buğday, mısır ve yulaf gibi tahılları da tüketebilir.

AB GRUBU BESLENME LİSTESİNDE NELER OLMALI?

AB grubunun beslenme şeklinde hem bitkisel hem de hayvansal yiyecekler bulunabilir. AB grubu kişiler, protein kaynakları olarak tavuk, hindi, sığır eti, balık, süt ürünleri ve soya ürünleri, sebzeler, meyveler, tam tahıllar, baklagiller, sağlıklı yağlar, buğday, mısır ve yulaf ürünleri tüketilebilir.

AB POZİTİF KAN GRUBU BESLENME LİSTESİ

Bu kan grubunda, hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklar beslenmeye dahil edebilir. Protein kaynakları olarak tavuk, hindi, sığır eti, balık, süt ürünleri ve soya ürünleri tüketilebilir. Sebzeler ve taze meyveler ile tam tahıllı yiyecekler ile baklagiller ve bitkisel yağlar da diyet listesinde bulunabilir. Bu kan grubundaki kişiler, buğday, mısır ve yulaf gibi tahılları da tüketebilir.

AB NEGATİF KAN GRUBU BESLENME LİSTESİ

AB negatif kan grubuna sahip bireyler için de protein kaynakları olarak tavuk, hindi, sığır eti, balık, süt ürünleri ve soya ürünleri önemlidir. Taze sebze meyveler, tam tahıllı yiyecekler ve sağlıklı yağlar da diyetin bir parçası olarak kullanılır.

0 GRUBU BESLENME LİSTESİNDE NELER OLMALI?

0 kan grubuna göre beslenme listesi, protein ağırlıklı olmalıdır. 0 kan grubundaki bireyler et ve deniz ürünlerini iyi tolere edebilir, buğday ve süt ürünleri gibi bazı gıdaların sindiriminde ise zorlanabilir. Et, tavuk, balık, sığır eti ve deniz ürünleri bu beslenme planında önemli yer tutar. 0 kan grubu beslenme listesinde sebzeler, meyveler, tam tahıllar, baklagiller ve sağlıklı yağlar da diyetin bir parçasıdır.

0 POZİTİF KAN GRUBU BESLENME LİSTESİ

0 rh pozitif kan grubu beslenme diyeti yapanlar eti iyi sindirebildiği ve hayvansal proteinlere iyi yanıt verebildiği için beslenme planında tavuk, hindi, sığır eti, balık ve deniz ürünleri önemli bir yer tutar. Sebzeler, meyveler, tam tahıllar, süt ürünleri ve sağlıklı yağlar da 0 pozitif gruplarının diyetlerinde yer almalıdır. Yanı sıra buğday ve mısır gibi bazı tahılların sindirimi zor olabileceği için kişisel toleranslarına göre ayarlamalar yapmak önemlidir.

0 NEGATİF KAN GRUBU BESLENME LİSTESİ

0 negatif kan grubu, et ve deniz ürünlerini iyi tolere edebilirken, buğday, mısır ve süt ürünleri gibi bazı gıdaların sindiriminde zorlanabilir. Bu nedenle tavuk, hindi, sığır eti, balık ve deniz ürünleri bu beslenme planında önemli bir yer tutar. Sebzeler, meyveler, tam tahıllar, baklagiller ve sağlıklı yağlar da bu gruptaki kişilerin diyetinin bir parçası olmalıdır.

Sonuç olarak kan grubu diyet listelerinde herkese göre farklı yaklaşımlar vardır. Her insanın beslenme ihtiyaçları farklı olduğundan vücudunuzun ihtiyaçlarına göre uyarlanmış yeni bir diyet denemek istiyorsanız, kan grubu beslenme diyetini deneyebilirsiniz.

Kan grubuna göre diyete başlamadan önce uzman bir hekimden tavsiye almanız sağlıklı kilo verme konusunda size yardımcı olabilir.

Editör: Yadigar Hanım