Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) ekipleri, Karadeniz'de keşfedilen doğal gazı, Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nden sisteme aktaracak ölçüm istasyonu ve 36 kilometrelik boru hattını tamamladı.

Karadeniz'de keşfedilen doğal gazın, Mart 2023'te ulusal sisteme entegre edilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Çalışmaları, denizde ve karada olmak üzere Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile BOTAŞ ekipleri yürütüyor. Yerli gaz, denizin 170 kilometre açığından özel borularla Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'ne geldikten sonra burada birtakım işlemlere tabi tutulacak. İşlemler, TPAO tarafından yürütülecek ardından ulusal sisteme bağlanmak için BOTAŞ'a iletilecek. BOTAŞ'ta test edilecek gaz, sonrasında evlere teslim edilmek üzere boru hattına iletilecek.

Yerli gazın uğrayacağı ilk nokta, ölçüm istasyonu. İlk etapta günlük 10 milyon metreküp gaz aktarımı yapılacak olsa da Filyos Doğal Gaz Ölçüm İstasyonu, günlük 50 milyon metreküp kapasiteli olarak tasarlandı. Yaklaşık 1 yılda sona eren çalışmalar kapsamında ölçüm istasyonu, test işlemleri için hazır hale geldi.

BATAKLIK KURUTULDU

Yerli gazı ulusal sisteme bağlamak için ilk etapta 36 kilometrelik boru hattı seriminde ekipler, özel geçiş uygulamalarını devreye aldı. Dünyada ilk defa otomatik kaynak makinesi kısa hat için kullanıldı. Maliyeti nedeniyle daha çok uzun hatlarda tercih edilen otomatik kaynak makinesi sıfır hata için projede yer aldı. Proje kapsamında yol, dere, enerji nakil hatları gibi 87 noktada özel geçiş uygulaması yapıldı. Bu uygulama, toplam boru hattının yüzde 10'unu oluşturdu. Yerleşim yerlerinde de özel geçişler yapıldı. Ekipleri zorlayan en önemli faktörlerden biri de eğim oldu. Yüzde 65'lik kısmı yüksek eğimli arazinden oluşan boru hattı güzergahında kimi zaman özel ekipman kullanıldı. Bir diğer zorluk ise Filyos Nehri oldu. Zaman zaman yüksek debide akan ve önüne gelen her şeyi akıntıya katan nehirden ekipler, 200 metre boru hattı geçirdi. Ayrıca nehir geçişi sırasında 'bataklık' olarak tabir edilen nokta da kurutuldu. Bu çalışmalar sonucu hem ölçüm istasyonu hem de boru hattı yerli gaz için mart beklenmeye başlandı.

BAKAN DÖNMEZ: GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise Twitter'daki hesabından boru hattının görüntüsünü paylaşarak, "Gerçekler gün gibi ortadayken, güneş balçıkla sıvanmaz. İşte Karadeniz gazını evlerimize getirecek boru hattı" dedi. 

Editör: İlayda Şimşek