Rusya  Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi; Rusya'nın tahıl anlaşmasının feshi nedeniyle Karadeniz'deki deniz insani yardım koridorunu daraltacağını söyledi. Seyir güvenliğine ilişkin garantiler geri çekilecek ve kuzeybatı Karadeniz'de geçici olarak tehlikeli bir bölge rejimi yeniden kurulacaktır. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'daki ortak koordinasyon merkezinin kapatıldığını duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın tahıl anlaşmasının daha fazla uzatılmasına itiraz ettiğini ve bunu Türk ve Ukrayna taraflarının yanı sıra BM sekreteryasına bildirdiğini söyledi. “Bu, seyrüsefer güvenliği garantilerinin geri çekilmesi, deniz insani koridorunun daraltılması, kuzeybatı Karadeniz'de geçici olarak tehlikeli bir bölge rejiminin yeniden kurulması ve İstanbul'daki SKC'nin dağıtılması anlamına geliyor. Ajans, Rusya'nın katılımı olmadan “Karadeniz Girişimi” 18 Temmuz'dan itibaren işlevini yitiriyor ”diye vurguladı.
Danışmanlık şirketi SovEcon'un genel müdürü Andrey Sizov'a göre, Rusya'nın tahıl ihracatındaki yüksek hacim, satışların normalden daha geç, yani Rus tahılının "rekabet avantajlarını" yeniden kazandığı 2022'nin sonlarına doğru başlamasından kaynaklanıyor olabilir. " Sizov, "Muhteşem hasat ve büyük arz göz önüne alındığında kampanyanın başlangıcı yavaştı" dedi. Ona göre, Rusya bu sezon 29,5 milyon ton buğday teslim etti, bir yıl önceki 26,7 milyon tona kıyasla. Ajans, Rusya'nın buğday ihracatındaki keskin artışın, nakliyatçıların Rusya'ya yönelik yaptırımların neden olduğu finansman ve sigorta sorunlarını aştığını gösterdiğini yazıyor.
Ajans, Ukrayna'nın geçen sezon buğday ihracatı seviyesinin önemli ölçüde gerisinde kaldığını belirtiyor. Şubat ayı teslimatları 3,35 milyon tona ulaştı.
 

Editör: Habererk Com