Medya, Rus Su-27 savaş uçağının 2022'de Karadeniz üzerinde Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir casus uçağını düşürmeye çalıştığını bildirdi. Rus  pilot , ateş açma izninin olduğunu düşünerek iki füze ateşledi .Bu, BBC tarafından kaynaklara atıfta bulunularak belirtildi . Moskova, geçen Eylül ayındaki olayın "teknik bir arızadan" kaynaklandığını söyledi. Gazeteciler, Britanya Savunma Bakanlığı'nın Rusya'nın açıklamalarını kamuoyu önünde kabul ettiğini hatırladı.

Gerçek bir yıl sonra ortaya çıktı

Makalede , "Fakat şimdi olayla ilgili bilgisi olan üç üst düzey Batılı savunma kaynağı BBC'ye, RAF RC-135 Rivet Joint uçağı tarafından ele geçirilen Rus iletişimlerinin resmi versiyondan tamamen farklı olduğunu söyledi ." denildi.

29 Eylül 2022'de Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait 30 kişilik mürettebata sahip bir uçak, uluslararası hava sahasında Karadeniz'i izleme görevi gerçekleştirdi. Rusya Federasyonu'nun iki Su-27'si tarafından durduruldu .

Gazetecilerin edindiği bilgiler, Rus yer istasyonunun işgalcilere belirsiz bir emir verdiğini gösteriyor . İddiaya göre şu sözleri aldılar: “ Bir hedefin var .” Bu nedenle Rus pilotlardan biri, kendisine İngiliz uçağına saldırı izni verildiğini düşünüyordu.İkinci Rus pilot ateş açmadı. İlk roketi ateşlediğinde meslektaşını protesto etti ve hatta azarladı .

Mesajlar RAF RC-135 Perçin Bağlantı sensörleri tarafından yakalandı. İngiliz Savunma Bakanlığı, yaşananlarla ilgili ayrıntıları açıklamadı ancak şunları söyledi: "Niyetimiz her zaman operasyonlarımızın güvenliğini korumak, gereksiz gerginliklerden kaçınmak ve kamuoyunu ve uluslararası toplumu bilgilendirmek olmuştur."

Kaynaklara göre, Rus hava trafik kontrolörlerinin özgür ifadeleri yüksek derecede profesyonellikten uzak bir tutum sergiliyor. Örneğin NATO pilotları ateş etme izni isterken ve alırken çok kesin bir dil kullanıyor.

Yayında şunlar belirtildi: Bir Rus pilot, başarılı bir şekilde fırlatılan ancak hedefine ulaşamayan bir havadan havaya füzeyi ateşledi. Bu bir hataydı, arıza değil . İkinci pilot meslektaşına küfrederek aslında ne yaptığını sordu. Buna rağmen pilot ikinci kez ateş etti .
İngiliz Hava Kuvvetleri, uçaklarından biri felaketten kıl payı kurtulduktan sonra bile, Karadeniz üzerinde gözlem uçuşları gerçekleştirmeye devam ediyor.

Editör: Habererk Com