TPD Başkanı Malkoç: Psikologlar için acil Meslek Yasası gerekiyor
Türk Psikologlar Derneği (TPD) Başkanı Prof. Gökhan Malkoç, 10 Mayıs Psikologlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, ülkedeki psikolojik hizmetlerin yasal boşluklar nedeniyle sorunlu bir durumda olduğunu vurguladı. Psikologların büyük hak kayıplarına uğradığını ve mevcut yasal düzenlemenin hasta hakları için ciddi riskler taşıdığını belirten Malkoç, bir an önce psikolojinin evrensel etik standartlarına uygun bir meslek yasasının çıkarılması gerektiğini dile getirdi.
Malkoç, 6 Şubat depremlerinin ardından 1000'e yakın psikoloğu deprem bölgesinde seferber ettiklerini ve 26 bin 168'den fazla depremzedeye psiko-sosyal destek sağladıklarını hatırlattı. Bu gönüllü desteğin sınırlı olduğunu vurgulayan Malkoç, devletin psikologlara olan ihtiyacı karşılaması ve kadro atamalarında daha fazla psikologa yer vermesi gerektiğini belirtti. Son açıklanan 15 binden fazla kadro içinde sadece 30 psikolog kadrosunun bulunmasının ciddiyetsizlik olduğunu ifade etti.
Dünyanın birçok ülkesinde Ruh Sağlığı Yasaları ve Psikolog Meslek Yasaları bulunduğunu belirten Malkoç, klinik psikologların hekim reçetesine bağlı kalmaksızın terapi planlaması yapabilmesi gerektiğini savundu. Bu sınırlamanın hizmet verimliliğini ve hastanın hizmete erişimini olumsuz etkilediğini belirten Malkoç, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) psikoloji camiasının sorunlarına yeterince kulak asmamasından da duyduğu endişeyi dile getirdi. TPD, psikologlar için meslek yasası çıkarılmasını, meslek odasının kurulmasını ve çeşitli alanlarda uzmanlaşmış psikologların yetkinliklerinin tanınmasını talep ediyor.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.