Sağlığa çok sayıda faydası da olan kedilerin evcilleştirilmeleri insanoğluna büyük faydalar sağlamış. Geçmişi eski Mısır İmparatorluğu’na kadar uzanan kediler, o dönemlerde tahıl depolama alanlarını kemirgen hayvanlara karşı korudukları içir çok kıymetli canlılar olarak kabul edilmiş.

Tarihte derin izler bırakan veba salgını kedilerin fareleri yok etmesiyle çözülmüş. Birçok dinde kutsal veya şanslı sayılan kedilerin insanlara bireysel olarak sağladığı yararların yanı sıra toplumsal faydaları da önemli kabul edilmiş.

FELÇ GEÇİRME RİSKİNİ AZALTIYOR

Yapılan araştırmalarda, kedilerin mırmırlaması ve miyavlamalarının insan psikolojisi üzerinde pozitif sonuçlar doğurduğunu onaylıyor. Stres ve anksiyete bozukluklarının yanı sıra sahiplerine enerji de veren kediler, rahatlatıcı etkileri ile insanların felç geçirme riskini de büyük oranda azaltıyor. Bilimsel araştırmalara göre kedi besleyen kişilerin felç rahatsızlığını diğer insanlara göre daha nadir yaşadıkları anlaşıldı.

KAN BASINCINI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Kedilerin önemli yararlarından bir diğeri de kan basıncına olan inanılmaz etkileri. Yüksek kan basıncı sorunu yaşayan kedi sahipleri üzerinde yapılan araştırmalarda bu insanların kedi severken kan basınçlarının düştüğü gözlemlenmiş.

DOĞAL TERAPİ

Kedi sahiplerinin diğer insanlara göre daha sakin yapılara sahip oldukları bilinir. Vücuttaki oksitosin insanların olaylar karşısında ruh halinin daha dingin kalmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda Oksitosin hormonu insana güvende hissetme ve sevgi farkındalığı duygularını salgılatıyor. Yani kedi insana sakinlik katıyor, sakinlik oksitosin hormonu ve bu hormonda insana sevgi dolu olma hissini veriyor. Ayrıca yapılan çalışmalarda Down Sendromlu çocukların sinirlilik hallerini büyük oranda kedilerin düşürdükleri gözlemlenmiş.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Kediler ile yaşamak bazı alerjik durumları da beraberinde getirebiliyor. Bu gibi alerjik reaksiyonlarda vücut karşı bir hamle yaparak bağışıklık geliştirmeye çalışıyor. Bunun sonucunda artık belli başlı reaksiyonlara karşı daha güçlü olunuyor.

Editör: Yadigar Hanım