Kenevir tohumu yağı, kenevir bitkisinin tohumlarından elde edilir. Ekstraksiyon, zeytinlerin zeytinyağı yapmak için soğuk preslenmesine benzer şekilde soğuk presleme yoluyla gerçekleşir.

Kenevir ve kenevir ( esrar) bitkisi aynı bitki ailesi olan Cannabis sativa L' ye ait olmasına rağmen iki farklı bitkidir ve farklı bileşimlere sahiptirler. En dikkate değer fark , her bitkide bulunan tetrahidrokanabinol (THC) miktarıdır . THC, kenevir bitkisinin psikoaktif kısmıdır. Kendinizi “yüksek” hissetmenizi sağlayan kimyasaldır.

Kenevir bitkisinin THC seviyeleri yüksek (%28'e kadar) bulunurken, kenevir bitkisinin THC konsantrasyonu %0,3'ü geçmez. Bu nedenle, kenevir bitkisinden elde edilen ürünlerin "baş dönmesi" yaratması pek olası değildir ve çoğunlukla tıbbi amaçlar için kullanılır.

Sağlıkta yararları

Kenevir tohumu yağının sağlık açısından pek çok faydası, üç çoklu doymamış yağ asidinin yüksek içeriğinden gelir: linoleik asit , alfa-linolenik asit ve gama-linolenik asit . Ayrıca omega-6 (linoleik asit) ve omega-3 (alfa-linolenik asit) yağ asitlerinin oranı da 3:1'dir.

Uzmanlar bu 3:1 yağ asidi oranının insan sağlığı açısından ideal olduğu konusunda hemfikir.

Kenevir tohumu yağı aşağıdaki sağlık yararlarını sağlar:

Bir dermatoloji araştırması, kenevir tohumu yağının ağızdan tüketiminin, egzama olarak da bilinen atopik dermatit semptomlarını iyileştirdiğini buldu. Araştırmacılar bu sonuçları kenevir tohumu yağında bulunan yağ asitlerine bağlıyor.

Kenevir tohumu yağı ayrıca beşik kapağı , sedef hastalığı ve sivilce gibi diğer cilt rahatsızlıklarının tedavisinde de faydalıdır Ayrıca kenevir tohumu yağı cildi güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı daha iyi direnç göstermesini sağlar.

Düşük kan basıncı

Kenevir tohumu yağında bol miktarda bulunan Omega-3 yağ asitleri, hipertansiyonu (yüksek tansiyon) olan kişilerde kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir . Araştırmalar, kan basıncını düşürmek için tansiyon ilacıyla birlikte omega-3 yağ asidi takviyelerinin kullanılmasını öneriyor.

Kalp Sağlığını Destekler

Kenevir tohumu yağı linoleik asit açısından zengindir. Çalışmalar, linoleik asit açısından zengin bir diyet yemenin, toplam kolesterolü ve düşük yoğunluklu lipoproteini ( LDL ) veya "kötü" kolesterolü önemli ölçüde azalttığını göstermiştir .

Kolesterol düzeylerini düşürmek yüksek tansiyon, felç ve kalp hastalığı riskinizi azaltır .

Ağrı kesici

Kenevir tohumu yağının antiinflamatuar özellikleri ağrının azalmasına yardımcı olur. Doğal ağrı kesici için kenevir tohumu yağını doğrudan ağrılı bölgeye uygulayabilirsiniz.

Enflamasyonun Azaltılması

Kenevir tohumu yağında bulunan gama-linoleik asidin (GLA) iltihabı azalttığı gösterilmiştir. Çalışmaların gözden geçirilmesi, GLA açısından zengin doğal bitkilerin, irritabl bağırsak sendromu (IBS), romatoid artrit (RA) ve multipl skleroz (MS) gibi inflamatuar durumların semptomlarını hafifletmede etkili olduğunu göstermektedir.

Sağlıklı Bir Gebeliği Destekler

Kenevir tohumu yağının yüksek omega-3 yağ asidi içeriği, onu hamile kadınlar için faydalı bir takviye haline getirir . Çalışmalar, omega-3 yağ asitlerinin hamilelik sırasında hayati önem taşıdığını buldu. Bebeğin sağlıklı beyin ve göz gelişimini destekler ve ayrıca anne depresyonunun önlenmesine de yardımcı olabilir.

Sağlık riskleri

Kenevir tohumu yağı sağlık açısından birçok fayda sunsa da potansiyel risklerin farkında olmak önemlidir.

Düşük kan basıncı

Kenevir tohumu yağının kan basıncını düşürme yeteneği, kronik olarak düşük tansiyonu olan kişilerde sorunlara neden olabilir. Düşük tansiyon (hipotansiyon), aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir:

Uzun süreli yatak istirahati

Gebelik

Önemli kan kaybı

İlaçlar

Kalp sorunları

Endokrin problemleri (hormon dengesizlikleri)

Septik şok (ciddi bir enfeksiyon)

Alerjik reaksiyon

Nöral aracılı hipotansiyon (kalp ve beyin arasındaki yanlış iletişim)

Beslenme eksiklikleri

Yukarıda listelenen sağlık sorunlarından herhangi birini yaşıyorsanız kenevir tohumu yağını kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.

Düşük tansiyon aynı zamanda ameliyat sırasında komplikasyon ve ölüm riskini de artırır. Doktorunuz ameliyattan önce ve sonra bir süre kenevir tohumu yağı kullanmayı bırakmanızı önerebilir.

Alacağınız kenevir tohumu yağı miktarı, onu nasıl kullandığınıza ve hangi sağlık yararlarını elde etmek istediğinize bağlıdır. 2.000 kalorilik bir diyet için günde yaklaşık 2 yemek kaşığı yağ tavsiye edilir.

Kenevir tohumu yağını doğrudan içebilir veya salata soslarına veya diğer yiyeceklere karıştırabilirsiniz. Yemek pişirmek için zeytinyağı yerine kenevir tohumu yağı da kullanabilirsiniz.

Bir çorba kaşığı (15 mililitre) kenevir tohumu yağı şunları içerir:

Kalori: 125

Toplam yağ: 14 gram

Doymuş yağ asitleri: 1 gram

Tekli doymamış yağ asitleri: 2 gram

Çoklu doymamış yağ asitleri: 11 gram

Herhangi bir oral takviyede olduğu gibi, kenevir tohumu yağını tüketmeden önce sağlık uzmanınızla konuştuğunuzdan emin olun. 

Kenevir tohumu yağını topikal olarak kullanıyorsanız, cilt tahrişini test etmek için önce küçük bir miktar denediğinizden emin olun. Kenevir tohumu yağı aynı zamanda bir esansiyel yağ karışımı için taşıyıcı yağ olarak da kullanılabilir.

Not: Hiç bir sağlık probleminiz olmasa dahi doktora sorulmadan hiç bir şekilde kullanılmamalıdır.

Editör: Habererk Com