Bu gün  asgari ücrete yapılan ara zamdan sonra kıdem tazminatınında fiyatı değişmiş oldu. Çalışanlar asgari ücrete yapılan zamdan sonra kıdem tazminatının nekadar olduğunu araştırmaya başladı.

Kıdem tazminatı nedir?
 Çalışanların en az bir yıl  çalıştıktan sonra çeşitli nedenlerle işinden ayrılmak durumunda kalması halinde verilen ücrete  kıdem tazminatı denir.
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

İş Kanunu'na tabi bir iş yerinde en az bir yıl çalışmış olan işçi, kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde ayrılması halinde; ''çalıştığı her yıl için kendisine en son verilen 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı'' ödenir.Bir yıldan fazla çalışması halinde ise kıdem tazminatı oranı belirlenir. Türkiye’de, işçinin hizmet süresi 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadardır. 10 yıldan fazla çalışan işçilerde ise her yıl için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.

 Asgari ücrete Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere yapılan yüzde 34'lük zam sonrası kıdem tazminatı tavan tutarı belli oldu. Buna göre, 1 Temmuz'dan itibaren asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 lira olacak.1 Ocak 2023'ten geçerli olmak üzere yeni kıdem tazminatı tavanı 17 bin 904,62 TL olarak ödenecek..

Editör: Habererk Com