Aşı sıkıntısı nedeniyle kolera vakaları dünya çapında hızla artıyor

Yeniden diriliş, DSÖ tarafından 3. derece acil durum olarak sınıflandırılırken, Güney Afrika ve Haiti en çok etkilenenler arasında yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün dünya çapında 4.000 kolera ölümü ve 667.000 vaka kaydeden ön verilerine göre, kolera vakaları geçen yıl hızla arttı .

Salgınlar, ölümlerin sayısının sırasıyla 1.771 ve 1.156'ya ulaştığı Malavi ve Haiti'de en ölümcül oldu ve bu da onu Malavi tarihindeki en kötü salgın haline getirdi.

Rus hekimler kesilmeli dedi, Türk doktorlar kurtardı Rus hekimler kesilmeli dedi, Türk doktorlar kurtardı

Oxfam'ın Güney Afrika'daki program direktörü Machinda Marongwe, "Eşi görülmemiş vaka ve ölüm oranları korkunç ve bu ülkelerin sağlık sistemlerini son derece bunaltıyor" dedi . “Salgın kontrol edilemeyen bir sağlık krizine doğru gidiyor.”

2024'ün başından bu yana en az 30 ülke daha vaka bildirdi. Zambiya, Ekim ayından bu yana 7.500 yeni vaka bildirdi ve bu hafta sadece 24 saat içinde 500 yeni vaka ve 17 ölüm görüldü .

Zambiya cumhurbaşkanı Hakainde Hichilema, salgının daha fazla yayılmasını önlemek için okulların kapalı kalması nedeniyle insanları kasabalardan çıkıp kırsal alanlara geri dönmeye çağırdı. Komşu Mozambik'ten , salgınla ilgili dezenformasyonun körüklediği huzursuzluk raporları geldi .

Bu hafta kuzey Mozambik'te, hükümetin hastalığı kasten yaydığı yönündeki suçlamalar üzerine saldırganların binaları ateşe vermesiyle ortaya çıkan şiddetli patlamada en az üç kişi hayatını kaybetti .

Okul çocukları Zimbabve'nin Chitungwiza kentinde bir kanalizasyon kanalında akan kanalizasyonun yanından geçiyorlar.Zimbabwe, kolera salgını tehdidi arttıkça büyük toplantıları yasakladı

Marongwe, "Bölgedeki hükümetler ve kuruluşların, insanların hijyenini ve temiz suya erişimini iyileştirmeye yardımcı olacak faaliyet ve projeleri hızla hayata geçirmek için acil finansmana ihtiyacı var, çünkü bu iki faktör, yayılmaya karşı mücadelede kilit rol oynuyor" dedi.

Kolera, kirli su ve yiyecekler yoluyla yayılan ve aşırı ishal ve kusmaya neden olan bakteriyel bir hastalıktır.Salgının yeni ülkelere yayılması ve küresel kolera aşısı sıkıntısı göz önüne alındığında DSÖ, hastalığın risk düzeyini "çok yüksek" olarak değerlendirmeye devam ettiğini söyledi.

Uluslararası bir aşı ittifakı olan Gavi, geçen yılın başlarında küresel aşı eksikliğinin en az 2025 yılına kadar sürmesini beklediğini açıklamıştı .

Su kaynaklı hastalığın salgını, doğal afetler ve sellerle daha da şiddetlendi. Geçen yıl Doğu Afrika, iklim krizinin daha da şiddetlendirdiği yıkıcı sel felaketine tanık oldu.

Editör: Habererk Com