ANKETLER ve BAZI İLLERDE GERÇEK DURUM?

AKP’yi düşük gösteren her anketten sonra onu yüksek gösteren birkaç anket yayınlanıyor. Hedef, AKP muhalefete düşüyor izlenimi ile sağa sola kaçmaya başlayan oyları durdurmak. Bu da kamuoyu araştırma şirketlerinin güvenilirliğini tartışılır hale getiriyor. Seçime birkaç gün kalıncaya kadar yapılan anketlerin çoğu yönlendirme amaçlı.

Gücün tercihleri belirlemede büyük etkisi var. İktidar bunun için hep en önde olduğu algısı yaratmaya çalışıyor. Ancak bugün ortaya çıkan tablo algı ile gerçek arasında büyük fark olduğunu gösteriyor.

Bir defa artık AKP’nin tek başına iktidarından söz edebilmek mümkün değil. En şişirilmiş anketlerde bile iktidar partisi yüzde 42’yi aşamıyor. Bunun milletvekili karşılığı ise en fazla 250- 260 milletvekilli… Önümüzdeki bir ay sürpriz bir değişiklik olmadığı takdirde ibrenin daha da aşağı düşmesi mümkün.

Anketlerle gerçek durumun örtüşmediğini Cumhurbaşkanının sahaya inmesinde de anlayabiliriz. CB Erdoğan birden bire her şeyi bir kenara bırakıp mitingler yapmaya başladı. Batman’da işçileri fırçaladı, Diyarbakır’da HDP’nin Kandil’den emir aldığını söyledi. O HDP’ye Kandil yolunu açanın bizzat kendisi ve partisi olduğunu unuttu. Cumhurbaşkanının telaşı yakıcı gerçeğin anketlerden çok farklı olduğunu gösteriyor.

Bizim şahsi gözlemlerimizde farklı değil, söz gelimi AKP’nin kalelerinden biri olan Elazığ’da gösterilen adaylara hiçbir ilgi yok.Bazı ilçelerde esnaf AKP adaylarını görünce içeri girmesinler diye dükkanının kapısını kapatıyor. Elazığ’da AKP en az yüzde 15 oy kaybeder. MHP’nin biri kesin, iyi bir aday listesi oluşturulabilse ikinci milletvekilini alması içten bile değildi.

Bingöl’de AKP’nin aday listesine büyük tepki var. Özellikle aday yapılamadığı için intihar eden Celal Ayrancı ile ilgili söylentiler ayyuka çıkmış durumda. İbre her geçen gün HDP’nin lehine dönüyor. Geçen seçim 2 AKP,1 Bağımsız şeklinde olan milletvekili dağılımı bu defa tersine olacak gibi.

Konya’da MHP geçen seçim 1 milletvekili çıkarmıştı. Bu seçim daha pozitif bir listeyle seçime girmesi tabana yansımış. Edindiğim kanaat MHP’nin 2 milletvekilinin kesin 3 ü ise zorlayacağı istikametinde. CHP’de de gözle görülür bir toparlanma var. Her iki partinin AKP aleyhine büyümekte olduğunu söylemeye gerek yok.

Diyarbakır’da AKP’nin listesine büyük tepki var. 5. sırada olan A.Kurt adaylıktan çekildi. Çözüm süreci HDP’yi kendisinin bile tahmin edemeyeceği ölçüde büyüttü. Geçen seçim 6 milletvekili AKP,4 bağımsızlar(BDP/HDP) şeklinde olan dağılımın bu defa 7 HDP,3 AKP şeklinde olacağını tahmin ediyorum.AKP’nin çözüm süreci kendisini bölgede küçültürken, HDP ve ayrılıkçı siyaseti büyüttü.

Gaziantep’te MHP’nin bir milletvekili vardı şimdi 2 kesin, sokağın nabzı 3 ü zorlayacağını söylüyor. HDP’nin de 1 milletvekili çıkaracağı konuşuluyor. İki partinin de AKP’den oy çalacağını söylemeye gerek yok.

Manisa’da hiçbir parti toplumun vicdanına tercüman olacak bir liste oluşturamadı. MHP’nin Manisa’da en az 4 milletvekili çıkaracak tabanı var.Lakin listesi dörtlük bir liste değil. Geçen seçim 2 milletvekili çıkarmıştı bu defa 3 çıkarır. AKP 5 vekil çıkarmıştı bu defa 3 çıkarır. CHP 3 çıkarmıştı yine 3 çıkarır. Bir milletvekili ise ortada, HDP sürpriz yapabilir.

Van’da da AKP listesinden büyük şikayetler var. Bu serhat şehrimizde PKK’nın ciddi bir etki ve baskısı söz konusu. Çözüm sürecinde PKK alan hakimiyetini iyice derinleştirdi. Doğudan Batı’ya binlerce insan göç etti. Örgüt alenen haraç topluyor. Vatandaşın sığınacak limanı yok.PKK’yı bölge halkının temsilcisi olarak muhatap alan iktidar kendi tabanını da örgütün kucağına itti. Geçen seçim 4-4 olan milletvekili dağılımı, bu defa 5 HDP 3 AKP şeklinde olur. Küresün aşireti iyi çalışırsa MHP adayı da sürpriz yapabilir. Bölgede devletin birliğini düşünen kesimler bizi kurtarsa kurtarsa MHP kurtarır diye düşünmeye başladılar.Bunun ne kadar oya yansıyacağını bugünden tahmin etmek güç.

Görüldüğü gibi genel görünümünü verdiğimiz illerin hepsinde AKP şu veya bu oranda oy kaybediyor. Seçime kadar bunun tersine döneceğini sanmıyorum. Tek ihtimal, HDP’nin baraj dışı kalmasıdır. Bu da şimdilik mümkün görünmüyor. Çünkü, iktidarın değişmesini isteyenler HDP’ye yöneliyorlar. Halbuki, MHP veya CHP’yi 2-3 puan yukarı çıkarmak veya ittifaka baraj aştırmak da aynı sonucu verecek. Ama gizli bir el  ve muhalefetin öngörüsüzlüğü HDP’yi değişim isteyenlerin kilit partisi konumuna getirdi. Bunda AKP’nin ülkede ikili bir yapı izlenimi oluşturmasının da büyük etkisi var. Şimdi, kendim ettim kendim buldum durumuna düşmemek için iki koldan koşturuyorlar. Bunun faydası olup olmadığını 8 Haziran sabahı göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi