İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 96 yaşında hayatını kaybetmesi ile ülke yasa girerken, Kraliçe’nin öldüğü gün Abdullah Gül’ün İngiltere’de olduğunu ortaya çıkması tartışmalara neden oldu.

Abdullah Gül, Twitter hesbından İngiltere'de olduğuna dair paylaşımda bulundu. Gül, paylaşımında, “Oxford Üniversitesi ile işbirliği içinde bilimsel araştırma, eğitim dahil geniş bir yelpazede faaliyet gösteren ‘Oxford Center for Islamic Studies’in Yıllık Mütevelli Heyeti Toplantısına Oxford’da iştirak ettim” ifadelerini kullandı.

GÜL'ÜN KRALİÇE ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Kraliçe Elizabeth tarafından kraliyet töreniyle karşılanmıştı.

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü’nde 2. Elizabeth onuruna verdiği yemekte de ilk kez smokin giymiş, papyon takmıştı. Gül, yine aynı gece Kraliçe'nin şerefine ilk kez kadeh kaldırmış, ama içindekini içmemişti.

İlki 2008 yılında İngiliz Kraliçesi’nin Türkiye ziyareti sırasında ve ikinci 9 Kasım 2010’da Londra’da Abdullah Gül’e İngiliz Kraliçesi II. Elizabeth Chatham House ödülü olarak, İngiltere’ye önemli hizmetler yapmış, “adanmış kişilere” takılan “Knight Grand Cross of the Order of the Bath” (Ruhani Safiyet Derecesinin Şövalye Büyük Haç Nişanı) nişanını takmıştı. 

Kraliçe’nin öldüğü gün Abdullah Gül’ün İngiltere’de olduğunun ortaya çıkması ise tartışma yarattı. Gül geçmişte İngiltere ve Kraliçe ile yakın ilişkilerde bulunmuştu. 

Editör: Yadigar Hanım