Gürer: 22 Yıllık Aradan Sonra Tarım Sayımı Başlıyor, Ama Veriler Doğru Olarak Saptanmalı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2001 yılından beri yapılmayan Tarım Sayımı'nın güncellenmesi kararını değerlendirdi. 6534 sayılı yasa gereği sonu sıfır ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması öngörülürken, istisnalar dışında 1955'ten beri bu uygulama yürürlükte. Ortalama on yılda bir yapılan sayımın, günümüzde beş yılda bir yapılmasının daha doğru olduğunu belirten Gürer, AKP iktidarının 22 yıldır bu sayımı yapmadığını ancak nihayetinde kararın alındığını vurguladı. Veri saptamasının masa başı çalışmalarıyla değil, alan, arazi ve köy çalışmalarıyla yapılması gerektiğini dile getirdi.
Gürer, sürekli tarım sayımı çağrılarında bulunduklarını ve planlama için sağlıklı verilere ihtiyaç olduğunu vurguladı. İlk tarım sayımının 1927 yılında yapıldığını hatırlatan Gürer, 1950 sayımından sonra 1955 yılında kanunla sonu sıfır ile biten yıllarda sayım yapılmasına karar verildiğini, 1960'ta aksama yaşansa da 1963'te sayımın gerçekleştirildiğini anlattı. 1970, 1980, 1991 ve 2001 yıllarında 7 ayrı evrede yapılan sayımların tarımla ilgili çalışmalarda önemli veri oluşturduğunu belirterek, AKP iktidarında 22 yıldır yapılmamasının bir eksiklik olduğunu ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında Eylül 2023'te imzalanan protokol ve 10 Mayıs 2024 tarihli Cumhurbaşkanı Genelgesi ile sürecin başladığını, ancak 2026 sonuna kadar tamamlanması öngörülen sayımın gecikmesinin de bir göstergesi olduğunu belirtti. Gürer, sürecin önemine dikkat çekerek, verilerin doğru saptanıp kamuoyuna açıklanması gerektiğini vurguladı.
Gürer, Cumhuriyet döneminde tarıma verilen önemin altını çizerek, 22 yıldır tarımda planlamanın olmamasının ve piyasanın tüccara bırakılmasının tarım sayımını da rafa kaldırdığını belirtti. İklim değişikliği, pandemi ve savaşların tarımın önemini hatırlattığını ve her ülkenin kendine yetebilirliği aramasını sağladığını belirterek, sağlıklı sonuç için verilerin doğru okunmasının gerekliliğine işaret etti. AKP iktidarının da nihayet tarımda planlamadan söz etmeye başlamasının altyapısının doğru tarım verilerine sahip olmak olduğunu ve bu nedenle Bakanlık ile TÜİK arasında protokol imzalandığını söyledi. 22 yıl sonra da olsa planlama ve tarım sayımının gündeme geldiğini, ancak 2 yıl süren protokol kararının ilginç olduğunu ve 2026 yılında biteceği söylenen süreci izleyeceklerini belirtti. Tarımda yaşanan sorunların siyasi iktidarın beceriksizliğinden kaynaklandığını ve sekiz Tarım ve Orman Bakanı'nın farklı uygulamalarının tarımı yazboz tahtasına çevirdiğini ifade etti. İki yıldır yapıldığı söylenen çalışmaların protokolden ibaret kaldığını ve TÜİK'in uygulama rehberi ve genelgeleriyle sürecin gelişeceğini, çalışmaların hızlandırılıp yerinde tespitler yapılması gerektiğini vurguladı. Arşiv verilerine değil, alanda yapılacak tespitlere ihtiyaç olduğunu ve boş ahır, ekilmeyen arazi gibi durumların istatistik verilerinin yerinde incelenmesiyle belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.