Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kötüye giden ekonomiyi düzeltmek amacıyla kurtarıcı olarak görevlendirdiği Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile aralarında ilk krizin yaşandığı iddia edildi.

Gazete Pencere'den Nuray Babacan'ın kulis bilgilerinden aktardığına göre, Mehmet Şimşek, ekonomi programında öncelikle Orta Vadeli Program hazırlayacak. Ekonomideki yol haritası takvime bağlanarak, dengelerin oturması için 2 yıl istenecek. Zamlar ilk göstergesi olsa da vatandaşa acı reçete çıkarılmaması için çaba gösterilecek.

Kamu yatırımları gözden geçirilerek, kemer sıkmaya kamudan başlanacak. İsraf önlenecek, yeni planlama ilk olarak kamu yatırımlarında yapılacak. Faiz politikalarında keskin artışlar yerine yumuşak geçişler yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Şimşek’in faiz politikasındaki değişiklik konusunda varılacak anlaşmaya bağlı olarak faiz esnetilecek.

Habere göre, Erdoğan'ın seçim öncesinde verdiği vaatlerin yerine getirilmesi ve 10 ay sonra gerçekleştirilecek yerel seçimlerde yapılacak harcamalar için Mehmet Şimşek'in “sıcak para” arayışı hızlandı. Kulislerde, Mehmet Şimşek’in çalıştığı fonlardan 50 milyar dolarlık sıcak parayı Türkiye’ye getireceği konuşulurken, AKP’nin ekonomi kurmayları tarafından da Körfez ülkelerinden 50 milyar dolarlık para beklendiği, diğer girişimlerle bu rakamın 150 milyar doları bulacağı ileri sürüldü.

ERDOĞAN İLE ŞİMŞEK ARASINDAKİ İLK SORUN...

Gelecek olan bu paranın ekonomiyi iyileştirmek için mi seçim vaatleri için mi kullanılacağı tartışma konusu oldu. Erdoğan ile Şimşek arasındaki ilk sorunun bu paranın nerede kullanılacağına yönelik olacağı iddia ediliyor.

Öte yandan Merkez Bankası'nın başına Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesi ve Şahap Kavcıoğlu’nun hiç beklenmedik şekilde BDDK Başkanlığı’na atanması, ekonomi kurmayları arasındaki savaşın süreceğinin de göstergesi oldu.

Şimşek’in diğer ekonomi kurmayları konusunda inisiyatif kullanmak istediği öğrenildi.

Editör: Yadigar Hanım