Çorakyerler'de kazılar başladı: 9 milyon yıllık fosiller araştırılıyor
Çankırı'daki Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde 2025 yılının kazı çalışmaları Temmuz ayında başladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol önderliğindeki 15 kişilik ekip, depo çalışmalarının ardından arazi çalışmalarına başladı. Bölgede 2001 yılından beri devam eden kazılarda bugüne kadar 43 farklı türe ait 4 binden fazla numaralı fosil ve benzer sayıda numarasız fosil bulundu; bunlar arasında gergedan, kılıç dişli kaplan, zürafa, yaban atları, sırtlan, gelincik, antilop, oklu kirpi ve bizon gibi hayvanlar yer alıyor.
Prof. Dr. Erol, Çorakyerler'in önemine dikkat çekerek, kurtarma amaçlı kazı çalışmalarının önemli fosillerin bulunmasıyla başladığını ve her yıl 1-2 ay süren kazıların maddi olanaklara bağlı olduğunu belirtti. Çalışmalar sonucu bilim dünyasına yeni bilgiler sağlandığını, Çorakyerler'den çıkan fosillerin dünyada benzer dönemler ve alanlar için karşılaştırma amacıyla kullanılmaya başlandığını vurguladı. 4 bin 300'ün üzerinde tanımlanabilir numaralı fosil buluntusunun elde edildiğini açıkladı.
Fosil kalıntılarının parça parça bulunmaya devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Erol, taşıntı bir lokalite olması nedeniyle fosillerin parçalanmış olduğunu ve her yıl yeni parçalar bulunabileceğini belirtti. Bu parçaların birleştirilerek daha eksiksiz bir görüntü elde edilmesinin amaçlandığını ifade etti. Yeni buluntuların, ekoloji, hareket biçimleri, beslenme ve coğrafya gibi konulara dair bilgileri zenginleştireceğini ve yeni türlerle karşılaşma olasılığının bulunduğunu sözlerine ekledi. Bu yıl eylül ayı sonu veya ekim ayı başında kazı çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.