1994 yılındaki ilk çalınış hikayesi, galerinin güvenlik yetersizliği, hırsızlar tarafından bırakılan not ve İngiliz polisinin olaya dahil oluşuyla oldukça ilgi çekici bir hal alıyor. Açık artırma yoluyla satılan en pahalı sanat eseri olan bu eşsiz yapıtın çalınma hikayesi en az tablo kadar ünlü.

Norveç, 1994 yılında düzenlenen Kış Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapıyordu. Ülkenin en büyük sanatçısı Edvard Munch’ın Oslo Ulusal Galerisi’nde bulunan Çığlık tablosunu bir vitrin ürünü gibi sergilemek amacıyla bulunduğu yerden galerinin zeminine taşıdı.

Birçok yetkili bu duruma tepki göstermişti. Çünkü zemin kat, giriş ve çıkışlara yakın olması, pencerelerinin de ulaşılabilir olması nedeniyle güvenliği en zor sağlanan alandı. Ancak galeri yetkilileri, güvenlik kameralarının ve alarm sistemlerinin ulusal hazineleri korumak için yeterli olduğunu savunuyorlardı.

Güvenlik önlemlerine aşırı güven yetkililer ne yazık ki yanılmışlardı. 12 Şubat 1994 günü sabah saat 6: 30’da tablo bulunduğu zemin kattan çalındı. Hatta güvenlik önlemleri o kadar zayıftır ki tablonun çalınması, dışarıda duvara dayalı bir merdiven gören bir polis memuru sayesinde fark edilir.

Güvenlik kamerası görüntülerinde iki adamın bir merdivene tırmandığını, galeri penceresini kırdığını ve duvardaki Çığlık tablosunu kablo kesicilerle kesip alarak kaçtıkları göründü. Soygun sadece 50 saniye sürmüştü. Hırsızlar arkalarında alaycı bir şekilde “Zayıf güvenlik için teşekkürler” yazılı bir not bırakarak kayıplara karışmışlardı.

Norveç polisi konu ile alakalı olarak Kış Olimpiyatları sebebiyle ülkedeki polislerin üçte birini olimpiyatların düzenlendiği Lillehammer şehrine yerleştirilmesini bahane eder. Arayışlar sonuçsuz kalır ve sanat hırsızlıkları konusunda tecrübeli olan İngiliz polis teşkilatı “Scotland Yard”an yardım talep edilmesiyle İngilizler olaya dahil olur.

Fidye söylentileri yayan İngiliz polisi, akılcı bir tuzak kurar ve hırsızlarla iletişime geçip, kendilerini alıcı olarak tanıtıp tablo için, 250 bin dolar teklif ederler. Hırsızlar teklifi kabul eder ve buluşma ayarlanır.

Tablo, çalınmasının ardından 3 ay sonra Asgardstrand’da bir motelde ele geçirildi ve soygundan sorumlu 4 kişi tutuklandı. 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan çetenin başında eski bir profesyonel futbolcu olan Pal Enger bulunuyordu. Enger, sanat hırsızlığına yabancı değildi. 1980’lerin sonunda da yine bir Munch tablosu olan “The Vampire”nın çalınmasından dolayı dört yıl hapis yatmıştı.

Çığlık 2004 yılında tekrar çalındı ve bu sefer iki sene sonra bulundu. 2012 yılının Mayıs ayında ise Çığlık tablosu rekor bir fiyata, 119.9 milyon dolara satıldı ve açık arttırma yoluyla satılan en pahalı sanat eseri ünvanın sahibi oldu.

Editör: TE Bilişim