Kamu Denetçiliği Kurumuna gelen başvuruda, Sosyal Güvenlik Kurumu ve birçok kurumun bir banka arasında 2021 yılında 3 yıllığına personel maaş ödemeleri protokolü imzalandığı, bu protokol çerçevesinde kişi başı aylık banka promosyon tutarının yaklaşık olarak 111 lira olarak belirlendiği ve çalışanlara 3 yıllık peşin olarak 4 bin lira ödendiği kaydedildi.

Başvuruda, bu farkın protokolün bitim tarihine kadar olan dönem için yapılacak hesaplamaya göre tek seferde topluca personele yatırılması ve önümüzdeki süreçte de enflasyona bağlı olarak maaşlarda ortaya çıkacak artışın da dikkate alınarak belirlenmesi ve banka maaş promosyon tutarlarında sürekli artışın sağlanması amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurdukları belirtildi.

Ancak taleplerinin uygun bulunmadığı bildirilen başvuruda, 2021 yılı öncesinde banka maaş promosyon sözleşmesi yapan kurumların bu sözleşmelerin bankalarca revize edilmemesi halinde tek taraflı olarak feshedilmesinin kurum açısından herhangi bir mali külfet getirmediği ifade edildi. Kamu Denetçiliği Kurumu, başvuruyu alarak gerekli incelemeleri yapacak ve ilgili kurumlarla görüşmeler yapacak.

AYRINTILAR RESMİ GAZETE'DE 

Resmi Gazete'de de yayımlanan memurların maaş promosyonlarının Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinin Maliye Bakanlığının mezkur Tebliğinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde bankalar vasıtasıyla ödenmesine devam edilmesine karar verilmişti.

Resmi Gazete'deki karara göre, "Aylık ve ücretlerin hangi banka aracılığı ile ödeneceği, oluşturulacak üç kişilik bir komisyon tarafından istekli bankalardan teklif alınmak suretiyle tespit edilecek. Komisyon, kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili biriminin harcama yetkilisinin başkanlığında söz konusu birimde görev yapan toplam personelin en az % 10’unun sendikalı olması halinde yetkili sendikadan bir üye ile merkez teşkilatında üst yönetici; taşra teşkilatında ise o birimin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından ilgili birimde görev yapanlar arasından seçilecek bir üyeden oluşacak. Yetkili sendikadan üye bulunmadığı durumlarda üçüncü üye ilgili birimde görev yapan personel arasından harcama yetkilisi tarafından seçilecek. Protokol, komisyon tarafından belirlenen banka ile harcama yetkilisi tarafından imzalayacak.

Birden fazla birimin aylık ve ücretlerinin birlikte ödenmesi talebinde bulunmaları halinde merkezde üst yönetici, taşrada ise söz konusu birimlerin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından görevlendirilecek ilgili harcama yetkililerinden birinin başkanlığında oluşturulacak üç kişilik bir komisyon tarafından aylık ve ücretlerin ödeneceği banka yukarıdaki esaslara göre tespit edilecek. Bankalar ile yapılacak protokollerin süresi iki yıldan az beş yıldan çok olmayacak" denilmişti.

MAAŞ PROMOSYONUNDA REKORU ANADOLU ÜNİVERSİTESİ KIRDI

Bunun yanında kurumların çalışanlarına ödeyeceği promosyon miktarları belli oldu. Anadolu Üniversitesi'nde çalışan personeller için yapılan promosyon görüşmeleri sona erdi. Banka ile devam eden ‘Maaş Promosyon İhalesi'nin ardından 41 bin 500 TL ile Türkiye rekoru kırıldı.

Öte yandan bankalar promosyon tarihlerinde güncellemeye gitti. 31 Ağustos tarihinde bitmesi beklenen emekli maaşını taşıma işlemleri 30 Eylül'e kadar uzatıldı.

Editör: Yadigar Hanım