Zayıflamak için geçirdiği ameliyat sonrası hızlı bir şekilde kilo kaybı yaşayan ve ardından Dumping Sendromu'na yakalanan Seren Serengil, tekrar hastaneye kaldırıldı.

Serengil’in karaciğer ve pankreas organları iflas etmek üzere olduğu bilgisine ulaşıldı.

Sunucu ve şarkıcı Seren Serengil, geçen yıl zayıflama uğruna geçirdiği ameliyatlar sonrası sağlık sorunları yaşamaya devam ediyor.

Son olarak 43,5 kiloya düşen Seren Serengil tekrar hastaneye kaldırıldı. Serengil'in karaciğer ve pankreas organlarının iflas etmek üzere olduğu öğrenildi.

Hastaneye yatan Seren Serengil sağlık durumu hakkında sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

'ORGANLARIM KÖTÜ DURUMDA'

Serengil, "Hastaneye yatırılmam ve damardan beslenme sürecimi gözlem altında sürdürmem söylendi. Çünkü ağızdan aldığım ne bir ilaç ne de bir besin emilim olmadığı için artık vücuduma yaramıyor.

Organlarım kötü durumda. Ameliyat olana kadar damardan beslenmeye devam edeceğim. Dün gece nefes alamadım, gece uykumdan uyandım ama bugün daha iyiyim. Dualarınız için teşekkür ederim. Aldığım serum kadar iyi hissettiriyor" dedi.

"DAMARDAN BESLENİYORMUŞ'

Bu açıklamanın ardından Flash Tv'de yer alan Al Sana Haber programında Seren Serengil'in sağlık durumu gündeme geldi.

Programda; Seyhan Soylu, "Damardan besleniyormuş yediğini de hazmetmiyormuş" dedi.

Mustafa Tohma ise "Pankreas ve karaciğer iflas boyutunda. Kemik erimesi başladı. 4 cm boyu kısaldı" açıklamasında bulundu.

DUMPİNG SENDROMU NEDİR?

Dumping sendromu, midenin hızlı boşalmasının sebep olduğu, mide bulantısı, ishal, yemek yedikten sonra hissedilen yorgunlukla karakterize bir sorundur. Ağız yoluyla alınan yiyecekler ve içecekler mideden on iki parmak bağırsağına gitmektedir.

Eğer bu geçiş hızlanır ve yüksek karbonhidratlı içerik ince bağırsağa hızla ulaşırsa dumping sendromu oluşur. Bu sorun, yüksek düzeyde basit karbonhidratlar alındığında, gastrik bypass cerrahisi geçiren hastalarda ortaya çıkabilir.

Durum, özofagus ameliyatı geçirmiş kişilerde de gelişebilir. Piloroplasti veya distal gastrektomi sonrası hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde klinik olarak anlamlı dumping semptomları ortaya çıkar.

DUMPİNG SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dumping sendromu belirtileri yemek yedikten sonra erken dönmede veya daha geç dönemde ortaya çıkan olarak ayrılabilir. Erken dönem belirtiler, yemek yedikten sonraki 10 ile 30 dakika içinde ortaya çıkan belirtilerdendir.

Yemek yedikten sonra 10-30 dakika sonra kişilerde karın ağrıları, karna saplanan kramplar ve ishal görülür. Geç dönem dumping sendromu belirtileri yemekten 1 ile 3 saat içinde görülür.

Dumping sendromu özellikle yemekte sofra şekeri yani sakaroz veya meyve şekeri yani fruktoz açısından zengin beslenilirse çıkmaktadır. Genellikle, erken dumping kendi kendini sınırlar ve 7 ila 12 hafta içinde çözülür.

Semptomları şöyle sıralamak mümkündür:

Yemekten sonra şişkinlik, çok doyduğunu hissetmek

Mide bulantısı

Kusma

Karın krampları

İshal

Vücutta kızarıklıklar

Baş dönmesi

Halsizlik

Hızlı kalp atışı

Bazı zamanlarda geç dumping sendromu oluşur. Yine çok yüksek şeker içerikli bir yemek yedikten 1 ile üç saat sonra belirtiler başlar. Belirtiler yemek yedikten çok sonra ortaya çıkar. Çünkü vücut ince bağırsağa giden şekeri emmek için yüksek miktarda insülin salgılar. Sonuç olarak düşük kan şekeri olur.

Geç dumping sendromunun belirtileri ise şunlardır:

Terleme

Vücutta kızarıklıklar

Yorgunluk

Baş dönmesi

Hızlı kalp çarpıntısı

Zihin bulanıklığı veya karışıklığı

Konsantrasyon kaybı

Bayılma

Titreme

Bazı hastalar hem erken hem de geç dumping sendromu belirtisi yaşayabilir. Bu nedenle belirti görüldüğü anda doktora danışılmalıdır. Ayrıca bu belirtiler diyet değişiklikleriyle kontrol edilemeyebilir. Dumping sendromu yüksek miktarda kilo kaybettirebilir. Bu nedenle doktor mutlaka yeni bir program oluşturmak için yönlendirmesini yapar. Araştırmalara göre dumping sendromlu kişilerin yaklaşık yüzde 75'i erken, yaklaşık yüzde 25'i ise geç dumping sendromu yaşamaktadır. Bazıları da her ikisini de yaşar. Genel olarak, dumping, kısmen hastanın yeme alışkanlıklarını değiştirmesine neden olarak kilo kaybına katkıda bulunabilir.

Editör: TE Bilişim