Film bittikten sonra “Destanı bozdular, kötü çekilmiştir” dediler. Film Kırgız toplumunda tanınmış birkaç kişiye önce gösterildi. Kırgızistan’ın ünlü devlet adamı Eski Meclis Başkanı Medetkan Şerimkulov: “Sovyet döneminde, ondan sonraki 30 sene içerisinde çekilmemiş olan “Manas’ın üç bölümü” şimdi bu filmde destek görmeli. Tabi eksikler var. Ancak Kırgız halkının kültürü, tarihi için değerli olan, önemli eser ortaya konulmuştur” demişti. Kırgız halk sanatçısı Kayırgül Sartpaeva ise: “Kırgız filmlerinin hepsini gördük. İyi filmlerimiz çok. Ancak bu filmin anlamı özeldir. Daha önce bu kadar önemli film görmemiştim” diye fikrini bildirmiştir. İlk olarak bu film halkı destanı anlamaya yönelik çekilmiş olmasıyla değerlidir. İkinci olarak filmde grafik kullanılarak, daha çok maddi istenilen filmlerin yanında karlı çıkması “filmi az para ile bozacaklar” diyen problemleri ortadan kaldırmış oldu.
Moskova şehrindeki kapalı gösteride Rusya’daki Kırgız diyasporasının üyeleri, Eski Elçi Turdali Orozbayev, Rıspai Abdykadyrov adında derneğin kurucusu Maksat Kayıpov, sadece Orta Asya değil, Türkiye, Çin, İran gibi ülkelerde de filmin göslerilmesi gerektiği konusunda olumlu fikirlerini sevinçle paylaştılar.
Aynı zamanda Roza Aytmatova, Kırgız Halk sanatçısı Darika Calgasınova, “Çon Kazat” parti lideri, EAES’in bakanı Maksat Mamıtkanov başta olmak üzere birkaç tanınmış insan filmin Kırgız kültür hazinesinde iyi haber olduğunu dile getirdiler.
Türkiye Cumhurbaşkanının Baş Danışmanı Yalçın Topçu, Kazak Halk sanatçısı Asanali Aşimov, Rusya Halk sanatçısı Aleksandr Pankratov-Çernıy, uluslararası “Türksoy” organizasyonunun Genel Sekreteri Sultan Raev, uluslararası “Bir Kuşak Bir Yol” organizasyonunun Orta Asya temsilcisi Caniya Tapalova başta olmak üzere birkaç yurt dışından ünlü insanlar filmi üst düzeyde değerlendirdiler.
Filmin senaristi ve yapımcısı Ömürzak Tölöbekov “Manas’ın oğlu Semetey”i birkaç dile tercüme ettirerek, Ankara, İstanbul, Moskova, Almatı şehirlerinde Türkiye, Rusya, Kazakistan’da göstererek o ülkelerin internet ve tv kanallarında gösterilmesi konusunda çaba gösteriyor olduğunu, ondan sonra Çin, İran, Pakistan, İtalya, Kuzey Kore, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan film dağıtımcıları ile iş yapıyor olduğunu bildirdi. İleride Kırgız filmi birkaç ülkeye tanınıp, uluslararası arenaya çıkmak üzere. Kısacası, “Manas’ın oğlu Semetey” filmi büyük destanımızı dünyaya tanıtacak bir konumdadır. Böyle bir filmi kimler beğenmedi? Ayköl Manas babamız-güçlü, büyük insan. Büyük gücün düşmanları da büyük olur. Manas ile Semetey’in iç düşmanları Abıke, Köböş’ün dış düşmanları da Konurbay, Kıyas’ın nesilleri. Halkın büyük destanını ta başından beri Kırgız kültürüne gelen yeniliği görmek istemediler. Onun dışında manasçılar mif, hikayeden filme çekildiği sırada destanın içeriği değil formasında bazı değişikliklerin olabileceğini düşünemediler.
Eser kültür alanındaki birkaç insanın fikriyle değil halk tarafından değerlendirilecektir. Önümüzde “Manas’ın oğlu Semetey” filmi bütün dünyada gösterileceğine inancımız tamdır.
Bazı eleştirenler “Manas” filmini büyük para ile çekmek lazım” diye boş konuşurken, filmin yapımcıları dünya çapında film organizasyonları ile birlikte daha büyük projeler yapmaya hazırlanıyorlar. Şimdi de hep birlikte uluslararası büyük projelere yöneliyor olduklarını kutlar, başarılar dileriz!
Filmin senaristi ve yapımcısı Ömürzak Tölöbekov, bugüne kadar sadece Kırgızistan’da değil, yurt dışında da gösterilmiş olan “Cumhurbaşkanı ve Dilenci” 1-2-3..., “Milyonerin Sevgisi”, Pankratov-Çernıy ve Bari Alibasov başta olan oyuncuların da katıldığı “Moskova Sevgisi” adlı filmleri çekmiş olan ve yurt dışında tanınan bir yapımcıdır.
Döölötbek ŞADIBEKOV,
Kırgızistan Aksakallar Derneğinin Başkanı
Orozbek ALIMCANOV
“Mekençil El” Siyasi Partisinin Koordinatörü,
“Sadır Caparovdu koldoo” (Sadır Caparov’a Destek) Hareketinin Lideri
Ceniş KAÇIKEEV
Devlet Adamı, Polkovnik
Askar BAKEEV,
Uluslararası “Manas Ata” Derneğinin Başkanı.