İSTANBUL, (DHA)- Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre, dünyada her yıl 829 bin kişi arıtılmamış, sağlıksız içme suyundan dolayı hayatını kaybediyor. Su arıtma cihazlarında filtrelerin düzenli değişmesi gerektiğini vurgulayan Potamic Su Arıtma Cihazları Kurucusu Bilal Yıldız aynı zamanda merdiven altı girişimlere karşı uyarılarda bulundu. Yıldız,  “Merdiven altı üreticiler yüzünden endişeliyiz. Bu işletmeler sattıkları cihazlarda ünlü markaların logosunu kullanarak insanları kandırıyorlar” dedi.  

ABD Ticaret Bakanlığı Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) göre dünyadaki suyun yaklaşık yüzde 97’si tuzlu su iken, yalnızca yüzde 3’ü buz, yer altı ve tatlı su kaynaklarından oluşuyor. Sanayileşme, kentleşme ve nüfusun artması gibi faktörler ise suyu kirletmeye devam ediyor. Sudaki kirletici maddelerin başında dezenfeksiyon yan ürünleri, çözücüler ve böcek ilaçları, arsenik geliyor. Sudaki zararlı maddelere karşın önlem almak isteyen birçok kişi de çözümü su arıtma cihazlarında buluyor. Su kaynaklarının hızla tükenmesinin, dünya çapındaki güvenli su krizini daha da artırdığının altını çizen Potamic Su Arıtma Sistemleri Kurucusu Bilal Yıldız, “Su krizinin gün geçtikçe büyümesi, su arıtma cihazlarına olan talebi yükseltirken, maalesef üretim ve satış yapan firmaların hızla türemesine sebep oluyor” dedi.  

“MERDİVEN ALTI ÜRETİCİLER ÜNLÜ MARKALARIN LOGOSUNU KULLANIYOR” 

Sahte su arıtma cihazları satan merdiven altı üreticiler insan sağlığını hiçe saydığını diyen Bilal Yıldız, konuyu şu şekilde değerlendirdi:

"7 senedir su arıtma sektöründeyim. İnsanların sağlığı için çok kritik olan bir ürün hizmeti sunuyoruz. Çünkü yapılabilecek en ufak bir hatada, binlerce insan hasta olabilir. Tam da bu yüzden, son dönemde sektörümüzde sayıları artan merdiven altı üreticiler yüzünden endişeliyiz. Bu işletmeler sattıkları cihazlarda ünlü markaların logosunu kullanarak insanları kandırıyorlar." 

“HER YIL 829 BİN KİŞİ KİRLİ SUDAN HAYATINI KAYBEDİYOR” 

The Business Research Company tarafından yayımlanan rapora göre, küresel su arıtma cihazları pazarı yüzde 7,3 büyümeyle 2023’ün sonunda 32,47 milyar dolar değere ulaşacak. Güvenli suya erişimin kısıtlı olmasının, pazarının büyümesine katkıda bulunduğuna işaret eden Potamic Su Arıtma Sistemleri Kurucusu Bilal Yıldız, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yaptığı araştırmada dünyanın birçok yerinde suda yaşayan veya üreyen böcekler, birçok hastalık taşıyor. Vektör olarak bilinen bu böceklerden bazıları kirli su yerine temiz suda ürüyor ve yaşam alanları evsel içme suyu kapları olabiliyor. Bu gibi canlılardan ya da bakterilerden bulaşan hastalıklar, insanların sağlığını etkiliyor. Hatta her yıl yaklaşık 829 bin kişi, güvenli olmayan içme suyundan dolayı hayatını kaybediyor. Durum bu kadar hassas ve ciddiyken, merdiven altı üretim yapan bu tarz girişimlerden kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Su arıtma cihazı satın alınacak tüketiciler, markanın ürünlerinin TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve NSF (Halk Sağlığı ve Güvenliği Örgütü) onaylı olup olmadığı kesinlikle sorgulanmalı” ifadelerini kullandı.  

“SU ARITMA CİHAZLARINDAKİ EN GÜVENLİ SİSTEM TERS OZMOS”  

Evsel ve endüstriyel su arıtma sistemleri kurulum servis ve danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Bilal Yıldız, “Potamic olarak, dünyanın en güvenli arıtma sistemi olan ters ozmosu kullanıyoruz. Su arıtma cihazlarından geçen su ön filtrasyona tabi tutuluyor. Bu filtrede su içinde bulunan ve 5 mikrondan daha büyük ebatlarda olan tüm partikülleri yok ediyoruz. Sonrasında aktif karbon filtre ile suyun temizlenmesini sağlıyoruz. Özellikle içme suyunda istenmeyen, aynı zamanda da bulunmaması gereken kloru da ayırmış oluyoruz. Başka bir filtreye yönlendirilen su, içerisinde istenmeyen ve filtre edilememiş partiküllerden de kurtuluyor. Son olarak da ters ozmosla musluklara ulaşıyor” dedi. 

“FİLTRELER DÜZENLİ OLARAK DEĞİŞTİRİLMELİ” 

Yıldız sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Ters ozmos membranı, suyun içinde çözünme imkanı olmayan arsenik, sodyum, asbest, nitrat, kurşun gibi birçok ağır metal iyonunun geçişini ve sudaki tüm yabancı maddeleri engelliyor. Bu kadar aşamadan geçen su, artık hem günlük kullanıma hem de içmeye hazır hale geliyor. Potamic Su Arıtma Cihazı, suyun PH değerini 8,44'te tutuyor ve doğal minarelin filtrelerle güvenli kullanımını sağlıyor. Filtre değişimleri de doğru zamanda ve düzenli yapıldığı sürece insan sağlığına zararı olmuyor.” 

Kaynak: dha