Türkiye’de mısır üretimi özellikle Mardin, Adana, Şanlıurfa, Manisa, Sakarya, Osmaniye, Mersin, Konya, Aydın, Kahramanmaraş, Bursa, İzmir, Hatay, Samsun ve de Diyarbakır illerinde çok yoğundur.

Mısır, ülkemizde bu kadar yaygın iken mısır seçiminde zorlananlar için püf noktalar şu şekildedir:

-Öncelikle mısır seçimine mısırın koçanı ile başlanır. İlk olarak mısırın koçanı ele alınır ve ağır mısırlar sütlüdür. Hafif koçanlar mısırın sütsüz ve kuru olduğunu gösterir.

-Şimdi de koçanın orta kısmını sıkın. Taze bir mısırda bu bölgenin sıkı olması gerekir. Mısırlar gevşekse, bayatlamış olma ihtimali vardır.

-Mısırın kenarında yer alan püsküller, beyaz, sarı veya açık kahverengidir. Bu renkler mısırın taze olduğunu gösterir. Ancak mısır püskülleri koyu kahverengi veya siyahsa, mısır çok önceden koparılmış ve bayatlamış olduğunu gösterir.

-Mısırın taneleri de tazeliği hakkında bilgi verir. Mısırın tanesini parmak ucunuzla sıkın. Eğer içi doluysa mısır hem sütlü hem de taze demektir.

-Mısır, genellikle kabuklarıyla birlikte satılır. Taze bir süt mısırın kabukları nemli olmalıdır. Eğer kabuklar kuruysa, mısır bayattır.

-Süt mısırı elinize alın ve koklayın. Taze bir mısır, gerçek mısır gibi kokacaktır. Eğer kokusu kötüyse, mısır bayatlamış demektir.

Mısır, Haziran ayında tezgahlarında kendini göstermeye başlar.

Pek çok mısır çeşidi vardır. Mesela cin mısır, pek bir seveni vardır.

Peki süt mısır bozulur mu?

Süt mısır buzdolabında 2-3 gün kadar korunabilir. Ardından hemen tüketilmesi gerekir. Eğer hemen tüketilmeyecekse, derin dondurucuya kaldırılmalıdır.

Mısır Haşlamanın Püf Noktaları;

-İlk olarak mısırın tanelerinden birine hafifçe bastırılır. Bastırılan taneden sıvı sızıyorsa bu mısır haşlamak için uygundur.

-Haşlama mısır için koçanlı mısırlar tercih edilir.

-Mısırlar koçanından ayrılır ve yıkanır. Tencerenin dibine mısırdan ayrılan koçanlar yerleştirilir. Üzerine orta sıcaklıkta su ilave edilir ve ocağa alınan tencerenin altı açılır.

-Koçanlar suyun içinde 5-6 dakika kaynadıktan sonra haşlanmak istenen mısırlar tencerenin içine alınır.

-Haşlama aşamasında tuz atılmaz. Mısırlar haşlanmaya başladıktan sonra tuz ilave edilir. Tıpkı yemekler pişmeye başladıktan sonra ilave edildiği gibi.

-Bir diğer püf noktası ise şu şekilde; daha yumuşak mısırlar elde etmek için tencerenin yarısına su yarısına süt ilave edilebilir.

-Aynı zamanda mısırınızı tatlandırmak isterseniz haşlama suyunun içine 1 çay kaşığı şeker ilave edebilirsiniz.

-Mısırlar haşladıktan sonra sudan koçanları ile birlikte alınır ve üzerine tereyağ sürülüp tuz ilave edilebilir.

Afiyet olsun…

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı