Naci Görür Marmara depremi için bilgi verdi. İstanbul depreme hazır mı? 7 ve üzerinde deprem bekleniyor dedi ve olabilecekler hakkında bilgi verdi.

 Naci Görür:  '' 99 depreminden sonra yapılan araştırmalarda, neler olacağını neler yapılması gerektiğini anlattık. Yapılması gerekenlere kıyasla yapılanlar çok az. Parsons diye Amerikalı bir bilim insanı, içerisinde Türklerin de olduğu bir grup bilim insanının yaptığı çalışmada, 99 depremlerinden sonra, her an olmak kaydıyla, Marmara’da 7 ve üzeri bir depremin olma olasılığının % 64 olduğunu buldular, yazdılar ve bütün dünya da bunu büyük ölçüde kabul etti. 2004 yılında yayınladılar. 30 yıl dediğin zaman, 2029’a denk gelir. Artı-eksi 13 sene var, yani 13 sene ileri gider, 13 sene geri gelir biz de 24 seneyi geçirdik. Depremin olma periyodunun sonlarına geliyoruz. Her yıl, Anadolu batıya doğru yılda 2 buçuk santim ilerliyor. 24 yılda en az 50 santim stres birikti demektir. Yani biz sona yaklaştık, yaklaşıyoruz demektir.
Olası depremde İstanbul kendi kendine yetemez, hastanelerin ne kadar çalışacağı,itfaiyelerin ne kadar çalışacağı meçhul…Depremde olan yıkım nedeniyle ulaşım olmayabilir. İstanbul’da büyük bir kaos söz konusu olabilir. Kar ve yağmur yağdığında bile biz İstanbul’un ne kadar kaosa sürüklendiğini görebiliyoruz. Böyle bir depremde, dar bir yolda 3-5 binanın yıkılmasıyla nasıl bir ulaşım sağlanır, Allah bilir. İstanbul'da deprem olduğunda istanbul dışından yardım gelmesi gerekir.Bunun içinde şimdiden yığışım yapmak gerekir.''dedi.

Editör: Habererk Com