NATO'nun hava tatbikatı Air Defender 23, dört yıl süren hazırlıkların ardından başladı. Türkiye'nin de yer aldığı 25 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen ve 23 Haziran'a kadar sürecek tatbikatta Almnaya'daki altı askerî havaalanında, 250 uçak konuşlandırılacak ve Almanya lojistik merkez olacak.

Tatbikatta gövde gösterisi yapacak Türk F-16 jetleri, Almanya'daki Jagel hava üssünde yerini  aldı. NATO'nun bir numarası olarak gösterilen ABD ise tatbikata 100 uçakla katılıyor. 

Tatbikat kapsamında havada olası bir kriz durumuna karşı farklı simülasyonlar uygulanacağı hava manevrası, Kuzey Almanya, Kuzey Denizi hava koridoru ve Almanya’nın doğusu ve güney Almanya’nın küçük bir şeridi olmak üzere üç uçuş bölgesini kapsıyor. Bu bölgeler her gün dönüşümlü olarak birkaç saatliğine sivil hava trafiğine kapatılıyor.

Almanya'nın merkezinde bulunan Avrupa semaları, dünyada en çok kullanılan hava sahaları arasında yer aldığı için havacılık uzmanları, sivil hava trafiğinin Air Defender 23 ile paralel olarak aksamadan devam edip edemeyeceğini merak ediyor.

Alman Hava Kuvvetleri'nden müfettiş Ingo Gerhartz, "Tüm bu önlemlerin yürürlüğe girmesi halinde uçuş iptallerinin yaşanmayacağını umuyorum. Ancak varış ve kalkışlarda gecikmelerin yaşanabileceği  ihtimali göz ardı edilmemeli" dedi. 

UÇUŞ İPTALİ OLMAYACAK

Avrupa havayolları birliği 'Airlines for Europe' tatbikat nedeniyle herhangi bir uçuş iptali olmayacağını açıkladı. Airlines for Europe sözcüsü Kevin Hiney, "Gecikme olasılığı var ancak fazla büyük çapta olmaz. Ancak bu dönemde uçakla yolculuk yapacaklar, tatbikatın sivil uçuş operasyonlarına etkilerini, konuyla ilgili haber ve açıklamaları güncel olarak tkip etmeli" açıklamasında bulundu.

Alman havacılık uzmanı Clemens Bollinger, ise çok yoğun kullanılan Alman hava sahasının 30 yıldır hem sivil hem de askerî hava trafik kontrolörlerine entegre edildiğini, Fransa'daki hava kuvvetlerinin normal operasyonlar sırasında bile uçuş bölgelerini tarifeli uçuşlara sürekli kapatırken, Almanya üzerindeki sivil ve askerî uçuşların normal operasyonlar sırasında her gün birbirleriyle koordine edildiğini söyledi.

"NATO İTTİFAKT TOPRAKLARININ HER SNTİMİNİ SAVUNACAĞIZ"

Alman Uluslararası Politika ve Güvenlik Enstitüsü'nden (SWP) Torben Arnold, NATO'nun tatbikatını düzenli sivil uçuş trafiğinin ortasında yaparak caydırıcılık konusunda güçlü bir mesaj vermek istediğini vurguladı. Arnold, "Bu hava sahası son derece yoğun olsa bile NATO ittifak topraklarının her santimini savunacağımızı göstermeye hazır olduğumuza dair net bir mesaj söz konusu." dedi.

Tatabikatta, NATO ülkelerine mensup 10 binden fazla asker, hazırlanan senaryoları simüle edecek. Alman hava kuvvetleri müfettişi Gerhartz, 'bir hava alanından tahliye' gibi bir senaryonun, tatbikat rutinlerinin bir parçası olduğunu kaydetti.

Tatbikatın, 2021 yılında Kâbil havaalanında yaşanan ABD ve müttefiklerinin Afganistan misyonunu alelacele sona erdirdiği kaotik günlerin ardından manevra planına eklendiği anlaşılıyor.

ABD HAYALET  JETLERİNİ GÖNDERDİ

Diğer senaryolarda ise kara birliklerine hava desteği, düşman jetlerine karşı gökyüzünde mücadele ve NATO avcı-bombardıman uçakları tarafından orta menzilli füzelerin önlenmesi yer alıyor. ABD hava kuvvetleri, ittifakın en modern savaş uçağı olan F-35 hayalet bombardıman jetlerini tatbikat için Almanya'ya gönderdi.

SWP uzmanı Arnold, tatbikata kapsamında Kuzey Denizi üzerinde ise düşman denizaltıları ya da gemilerinin savunulmasının provasının yapılacağını açıkladı. Arnold, düşmanın "kıtasal olarak anakarada bir yerde bulunmayan bölgelerden de saldırabileceğine" dikkat çekiyor.

RUS KEŞİF UÇAKLARI DA TATBİKATTA

Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya'nın keşif uçakları da NATO tatbikatını yakından takip edecek. Ukrayna ordusu, Rusya'ya karşı başlattığı taarruz hamleleriyle ülkenin doğu ve güneyindeki cephe boyunca Rus mevzileri üzerinde giderek daha fazla baskı kuruyor.

TÜRK UÇAKLARINDA BAYRAK DETAYI

NATO'nun resmi havacılık hesabı NATO Air Command Türkiye, ABD ve Alman pilotların havadaki anlarının görüntülerini paylaştı. Paylaşımda Türk uçaklarının camının hemen önündeki bayrak detayı dikkatlerden kaçmadı.

Editör: Yadigar Hanım