Akaryakıta üst üste gelen zamlar okul servis araçlarına rekor zam olarak yansıdı. Taksi ücretlerini geçen okul servis ücretleri bu yıl cep  yakacak.

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, okul servis araçlarının yeni fiyatı da belirlendi. Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME), kısa mesafede servis ücretini yüzde 65 zamla, 1.300 TL olarak belirledi. Ancak, servis şirketlerinin UKOME'nin belirlediği tarifenin üç-dört katına varan oranlarda fiyat istemesi ve sözleşmelere keyfi maddeler eklemesi, velileri çileden çıkardı. Bazı özel okullardaki servislerin ücreti taksi ücretlerini geçerken, 100 bin TL'ye kadar servis ücreti isteyen ve parayı peşin talep eden okullar dikkat çekti.

VELİLER ÇÖZÜMÜ 'KORSAN'DA ARIYOR

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, bazı veliler tur hizmeti veren ve servisçilik belgesi bulunan minibüslerle anlaşırken, bazı veliler de korsan servis ve taksilerle sorunu çözmeye çalışıyor.

Velilerin yüksek fiyatlara isyanına karşı servis şirketleri UKOME'nin ücretini yeterli bulmadı. Servisçiler tarifenin en az 2.500 TL olmasını istiyor.

Tüketici Federasyonu, servis ücretlerine  özel okulların yaptığı fahiş zammı eleştirerek, okulların UKOME'nin açıkladığı ücretten daha fazla fiyat belirleyemeyeceğini kaydetti. Tüketici Federasyonu, velilere, "Tüketici Hakem heyetine başvurarak, fazladan ödediğiniz ücretleri iade alabilirsiniz" uyarısında bulundu.

SERVİS ÜCRETİ TAKSİ PARASINI GEÇİYOR

Zam haberinin ardından İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yaşayan bir veli, yaptığı hesaplama ile servisin taksi ücretinden daha pahalıya geldiğini belirledi. Veli, "Benim evim okula 5.9 kilometre. UKOME'nin bu kilometreye çıkardığı ücret yıllık 13 bin 798 TL. Ancak servis benden aynı yol için 42 bin 444 TL istedi. 180 gün karşılığı istenen ücret bu. Bu durumda günlük servis ücreti 235 TL'ye geliyor. Okula sarı taksi ile gidiş-dönüş ise 202 TL. Taksi ücretinin yıl içinde artacağını düşünsek dahi servisler de sözleşmelere ücretlerin artırılacağı maddesini ekliyor" dedi.

Avrupa Yakası'nda oturan başka bir veli de, "Servisler devlet okullarında UKOME'nin belirlediği tarifeyi uygular, özel okullarda ise daha fazla ücret talep eder. Ancak bu fark yüzde 50'yi geçmezdi. Bu yıl UKOME ile servis şirketi arasında 3.5 kat fark var. Servis benden 61 bin TL istedi. Çocuğun okuluna zaten 110 bin TL ödüyoruz. Servis neredeyse okul ücretine yaklaştı" diye konuştu. Bu sorunu okuldaki diğer verilerin de yaşadığını anlatan K.S., "Bu işi şirketten bağımsız yapan servis şirketleri var. Büyük tur şirketleri de bu araçları şoförleri ile tutuyorlar. Bize bu ücreti kendilerinin almadığını söylediler. Şoförle anlaştık. Bize UKOME tarifesinin 3 bin TL üzerinde hizmet verecek" diye konuştu.

VELİLER İSYANDA

Öte yandan, veliler, servis ücretlerinin peşin talep edilmesinden de şikayet etti. Şikâyet platformları ve sosyal medyada duruma isyan eden veliler, "Servis ücretleri peşin ödeme talep ediyor. Kredi kartında da vade farkı olarak yüzde 10 alınıyor. Özel okul servisleri UKOME kararlarını deliyor. Fiyatlar inanılmaz yüksek. Bu da yetmezmiş gibi vade farkları koyuluyor. En kısa mesafede 1-3 km 27.900 TL para alacaksınız üzerine de taksitlendirme vadeleri ile yüzde 10 fark koyacaksınız. Yeter!" ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİ FEDERASYONU'NDAN "MAKBUZ VE DEKONTLARI SAKLAYIN" UYARISI

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Av. İbrahim Güllü, okul servis araçlarının UKOME tarifesinden farklı ücret talep edemeyeceğini belirterek, "Fazla ücret alındığı tespit edilmesi halinde UKOME'ye başvuru yapılarak şirketin cezalandırılması talep edilmeli. Ayrıca velilerimiz servis için ödedikleri para makbuz ve dekontlarını saklasın. Eğitim dönemi sonunda Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak paranızın iadesini isteyebilirsiniz. Burada fazla alınan para sebepsiz zenginleşme sonucu elde edildiğinden Borçlar Kanunu'nun 125. maddesi kapsamında veli 10 yıl süre ile hakkını arayabilir" uyarısında bulundu.

Editör: Yadigar Hanım