Andımız Türkiye Hareketi Genel Başkanı  Özgür Meriç Turan, göçmen ve sığınmacı sorunun çözümü için dikkat çeken bir öneride bulundu. Turan, Avrupa'da sınır güvenliğinin sağlanması, kaçak ve suçluların sınırlardan geçişini önleyen Frontex benzeri bir yapının bir an önce Türk devleti teşkilatlarında da kurulması gerektiğini söyledi.

Almanya'ya 2015 yılında göç eden ve 8 yıl sonra Ostelsheim'da belediye başkanı seçilen Suriyeli mülteci Ryyan Alshebl'i örnek göstererek, Avrupa Birliğinin Göçmen sorununu Türkiye üzerinden nasıl çözdüğünü açıkça gösterdiğini vurgulayan Turan, "Bu nedenle gelecekteki hükümetlerin kimin kime şikayet edildiğinin belli olmadığı bir dış politika ortamında çifte standart söylemi geçersizdir" dedi. 

Hem Türkiye'nin hem de Türki Cumhuriyetlerin sınır güvenliği açısından Frontex benzeri yapının kurulmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Turan, şunları söyledi:

"Günümüzde Rusya Federasyonu nun bile katılma noktasında ilgisini çeken, 2009 yılında kurulan  ve temel belgeleri 3 Ekim 2009 tarihli Nahçıvan Anlaşması ve 16 Eylül 2010 tarihli İstanbul Bildirisi olan TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATINDA Frontex benzeri bir yapı kurulması zamanı gelmiş bulunmaktadır. Kendi sınırlarımız dışında soydaş ve akraba topluluklarının da sınır güvenlikleri dikkate alınmalı,  ülkemize ziyarete gelen soydaş ve akraba topluluklarımız ile mülteciler asla karıştırılmamalı, oturum ve benzeri  diğer hususlarda da  öncelik hep soydaş ve akraba topluluklarımızda olmalıdır."

FRONTEX NEDİR?

Frontex, Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı ya da Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin komşularıyla olan sınırlarının korunmasını ve güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir Avrupa Birliği kurumudur. 3 Ekim 2005 tarihinde hizmete giren kurumun genel merkezi Polonya'nın başkenti Varşova'dadır ve Avrupa Birliği'nin birliğe yeni katılan ülkelerde genel merkezini kurduğu ilk dairedir.

Amaç Schengen bölgesine suçluların girmesini ve böylece aralarında sınır olmayan AB ülkeleri arasında rahatça dolaşmalarını engellemektir.

AB ülkelerine destek amacıyla Frontex'in sınır koruma ekipleri ve müdahale birimleri bile kurulmuş durumdadır. 

Editör: Yadigar Hanım