Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların oy kullanacağı ülkelerin tespitine yönelik yaptığı çalışma ile 15 ülkede daha seçim sandığı kuracak. Tartışmaları da beraberinde getiren karar "iktidarın seçim oyunu" olarak nitelendirilirken, Gazeteci Özlem Gürses de yeni sandık kararı alınan 15 ülkenin neden seçildiğini açıkladı. 

Özlem Gürses, YSK tarafından ilk kez seçim sandığı kurulmak üzere belirlenen 15 ülkeyi tek tek değerlendirerek, neden bu ülkelere sandık kurulma kararını anlattı. Gürses, "15 ülke ilk defa bu seçimlerde yurt dışında sandık kurulacak ve bu ülkelerdeki Türkler ilk defa Türkiye'deki seçimlerde milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanacak. Niye bugün? Niye daha önce olmadı?" diye sordu.

"Şimdi size o 15 ülkeyi sayıyorum" diyen Gürses, neden bu ülkelerin seçildiğini şöyle anlattı:

"Afganistan... Taliban'a belki de buna mı gidiyordu paralar? Bilmiyorum ki ben. Belarus... Hatırlayın Belarus'u, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Ukrayna'ya yönelik savaşında, hemen Putin'in yanında yer alan ülke. Brezilya, Bolsonaro... Çok tartışmalı. Ne diyordu Bolsonaro. 'Beni ancak bu iktidardan tanrı indirir' diyordu. Da Silva indirdi. 

Estonya, Fas, Karadağ, Kore Cumhuriyeti, Libya... Türk askeri orada biliyorsunuz. Litvanya, Malezya. Bu iktidar ilk geldiğinde bir dönem 'Türkiye Malezya mı olur' diyorlardı. Bilmiyorum. Ama Malezya'da ilk defa oy kullanılacak.  Nijerya, Pakistan, Portekiz, Slovakya ve Tanzanya...

Bu 15 ülkede ilk defa oy kullandıracak. Nasıl ama muazzam değil mi?"

Editör: Yadigar Hanım