İşsizlikten muzdarip genç nesil için patronlardan tavsiyeler geldi. Girişimci ruha sahip gençler, bu 10 madde tam size göre. Türk ve dünya ekonomisi için yıldız kişiler genç girişimciler sayılıyor. Peki genç girişimcilere tavsiye edilen altın değerindeki, kıymetli 10 madde nedir?

İşte o maddeler…

1. KENDİNİZE VE ÜRÜNÜNÜZE İNANIN: Patronlara göre, genç girişimciler kendilerine ve ürünlerine derin bir inanç duymalı. İş dünyasının bu kadar erken ve savunmasız bir aşamasında, başkaları tarafından, özellikle de kendi alanlarında uzman olarak kabul edilenler tarafından etkilenmek kolay. Uzmanlar dahil kimsenin daha önce düşünmediği bir fikriniz olabilir ve kendinizi ve bu fikri diğer insanların fikirlerine karşı korumanız gerekir. Kendinizi onun peşine düşmemek konusunda kararsız kalmış veya başka hiç kimse yapamadığı için başaramayacağınıza ikna olmuş halde bulabilirsiniz, ancak bu sizi asla durdurmamalı.

2. İŞ ALANINIZI ÖĞRENMEYE ODAKLANIN: Başarılı iş insanlarına göre, yaşanılan her dezavantaj bir avantaj olabilir. Gencim ve dikkate alınmıyorum derseniz, saygıya odaklanın. Ticaretinizi ve iş alanınızı olabildiğince kapsamlı bir şekilde öğrenmeye odaklanın ve diğerlerine sorularla yaklaşın.

3. DÜŞÜNCE LİDERLİĞİ GELİŞTİRİN: Kısa videolar hazırlayarak, kaliteli web sitelerinde uzun biçimli makaleler yazarak ve hatta ilgi çekici içerik sunarak LinkedIn veya Substack takipçilerinizi oluşturabilirsiniz. Bu da zamanla daha fazla saygı kazanmanıza yardımcı olacak ve hatta bazı köklü girişimcilerin liderliğinizi takip etmesine neden olacaktır.

4. KONUŞTUĞUNUZDAN DAHA ÇOK DİNLEYİN: güven ve kibir arasındaki ince çizgiyi kaçırmamak gerekir. Güven, dozu aşılmadığı sürece kişiye olumlu betimlemeler katarken, bir miktar dozu aşıldığı zaman ise kibir olarak tabir edilir. Bunun için en önemlisi kendinizi övmeyi ya da yüceltmeyi bırakın. Dinleyici konumunda olmak her zaman çok daha fazla şey kazandırır.

5. YAPTIĞINIZ ŞEYDE EN İYİ OLUN: kötü olan her şeyin yayılma hızı iyi olan şeylere oranla daha çabuktur. Bu yüzden alanınızın en iyisi olmak için bir isim geliştirmeye başlayın. Ve emin olun işinizi iyi yaptığınız sürece yaşınız hiç önemli değil. Hizmetinizde üst düzey olmanız marka adınızdan çok önemlidir.

6. TUTKUNUZUN PARLAMASINA İZİN VERİN: Kişinin içindeki arzunun ateşlenmesini tutku sağlar. İşinize olan tutkunuzu her an kendinize hatırlatın. Tutku, damarlarınızdaki kan akışını yeniler ve size enerji verir.

7. GÜVEN VE ALÇAKGÖNÜLLÜLÜK ARASINDA BİR DENGE BULUN: Burada önemli olan ilk şey; kendin ile barışık olmaktır. Kim olduğunuz, ne sunacağınız, nasıl sunacağınız önemlidir. Bunu bilin ve bu konu da kartlarınızı açık oynayın. Aceleci olmak size zaman kazandırmaz. Onay bekleyen taraf olmak sizi yıpratır.

8. KİMSENİN ÇÖZEMEDİĞİ BİR SORUNU ÇÖZÜN: Değerinize değer katmak istiyorsanız, kendinize güvenin, inanın ve meydan okuyun. Tecrübeli kişilere ne kadar yetenekli olduğunuzu, bilgili olduğunuzu ispatlayın ve sizi ciddiye alsınlar. Bunu yapmanın bir yolu, çözemedikleri bir sorunu bulmak ve çözümünüzü sunmaktır. Becerilerin

9. MÜŞTERİLERİNİZE ODAKLANIN: “Müşteri daima haklıdır.” güzel bir motto. Sınır aşılmadığı sütece müşterinize değer verin, karılaştığı sorunları biline ve çözüm sunun.

10. SİZE REHBERLİK EDECEK BİR MENTOR BULUN: Akıl hocası belirlemek şart. Patronlara göre, gençlere verilecek en iyi tavsiyelerden biri; köklü bir girişimci olan bir akıl hocası bulmak. Akıl hocanızdan bazı etkinliklere birlikte gitmenizi isteyin. Bu sayede hem yeni insanlarla tanışma fırsatı yakalayacak hem de o etkinlikte köklü bir girişimci ile birlikte olmanız markanızı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı