Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne kolay ulaşım sağlamak amacıyla başlattığı Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni BM güçlerinin engelleme girişimi bölgede tansiyonu yükseltti.

Dünyada büyük ses getiren BM'nin engeline Türkiye'den peş peşe tepkiler yükselirken, Pile Köyü ve yapılan yol projesinin neden soruna dönüştüğü merak konusu oldu. Pile-Yiğitler yolunun neden engellenmek istediğini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yanıtladı. Tatar, Habertürk'te katıldığı canlı yayında BM ile yol nedeniyle yaşanan gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu. 

KKTC YÖNETİMİ PİLE KÖYÜ'NDE YOL ÇALIŞMASI BAŞLATTI

KKTC yönetimi, Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne kolay ulaşım sağlamak üzere Pile-Yiğitler Yolu Projesini hayata geçirmek istedi. Ancak BM Barış Gücü askerleri, bölgede emniyeti sağlamak amacıyla bulunan KKTC polisi ve yol inşaat ekibine fiziksel müdahalede bulundu.

BM Barış gücü askerleri, yol yapımını engellemek amacıyla sabahın erken saatlerinde yol yapılacak alana beton bloklar yerleştirirken, araçlarını da KKTC topraklarına park etti. Bölgeye gelen Türk askerleri BM'ye ait araçları ve beton blokları dozer yardımıyla bölgeden kaldırdı.

KKTC askerlerinin BM güçlerini KKTC topraklarından Yeşil Hat'ta geri itmesi sonucu yaşanan gerginlik sona ererken, KKTC'li yetkililer yol yapım çalışmalarının kaldığı yerden devam ettiğini duyurdu.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ YAĞDI

Pile Köyü'ndeki yol yapım çalışmasının BM tarafından engellenmek istenmesi üzerine Türkiye'den arka arkaya tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak üzere pek çok siyasi isim yaptıkları açıklamalarla tepkilerini dile getirdi.

BM ise tartışma yaratan bir adım attı. BM Güvenlik Kurulu (BMGK) daimi üyeleri ABD, Fransa, Çin ve İngiltere KKTC'yi kınamak isterken, Rusya tasarıyı veto etti.

PİLE KÖYÜ'NDE NEDEN SORUN YAŞANDI?

Pile Köyü ve köye yapılan yol projesinin neden sorun yattığı merak konusu oldu.

Karma bir köy olan Pile köyünde Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumları birlikte yaşıyor. Köyün yönetimi ise ne KKTC'de ne GKRY'de bulunuyor. Köy, coğrafi olarak da BM yönetimindeki Yeşil Hat üzerinde bulunuyor. Bu iki özelliğinden nedeniyle Pile Köyü'nde hem KKTC hem de GKRY yasaları geçerli sayılıyor.

YEŞİL HAT NEDİR?

Yeşil Hat, Kıbrıs adasını dikine kesen ve KKTC ile GKRY'yi birbirinden ayıran hattın ismi. Yeşil Hat, Kıbrıs adasında çatışmalar ve etnik cinayetlerin kontrolden çıkması üzerine Kıbrıs haritası üzerine ilk olarak 1963'te "Barışı Koruma Kuvveti" İngiliz komutanı General Peter George Francis Young tarafından çizildi. Hattın amacı, Türkleri ve Rumları birbirinden ayıracak bir ateşkes hattı oluşturmaktı. Yaklaşık 180 kilometre uzunluğunda olan Yeşil Hat, son halini ise 1974'te aldı. Hat, bugün hem GKRY'nin hem de KKTC'nin başkent olarak kullandığı Lefkoşa'yı ikiye bölüyor. Pile, tampon bölgede bulunan 4 köyden biri.

KRİZE NEDEN OLAN PİLE YİĞİTLER YOLU PROJESİ NEDİR?

KKTC hükümeti tarafından yürütülen proje, Pile'yi KKTC'nin Lefkoşa ilçesindeki Yiğitler köyüne bağlayan karayolunu genişletmeyi ve iyileştirmeyi hedefliyor. KKTC Dışişleri Bakanlığı "tamamıyla insani nedenlerle" yapılan projenin, Pile'de yaşayan Kıbrıs Türkleri'nin KKTC'ye ulaşımını kolaylaştırmasını hedeflediğini açıkladı.

BM NEDEN KARŞI?

Birleşmiş Milletler ise KKTC'nin Yeşil Hat'ta bulunan Pile köyü için izin almadan çalışma yapma yetkisi bulunmadığını savunuyor ve bu gerekçeyle müdahalede bulunuyor.

Editör: Yadigar Hanım