ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımı beklentilerinin kuvvetlenmesi piyasalarda belirsizliği iyice artırdı.

Aşılamalarla pandeminin şokunu atlatmaya hazırlanan piyasalara sürpriz ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) geldi. Önceki haftaki faiz toplantısında faiz artışını savunan Fed üyelerinin sayısı artarken tahvil geri alımlarının azaltılmasının tartışılmaya açılması, tüm dünyada piyasaları tedirgin etti. Küresel piyasalarda değer kazanan dolar, içeride de 8.80 TL sınırına kadar yükseldi. 1.468 puanı geçemeyen BİST 100 Endeksi de 1.378 puanı gördü.

FED ÜYELERİNDEN GERİ VİTES

Dünya'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre, New York Fed Başkanı John Williams da pandemi nedeniyle toparlanma konusunda belirsizliğe işaret ederek, Fed’in ekonomiye sağladığı desteği geri çağırmaya başlamasına hazır olmadığını söyledi. Gelen açıklamalar Fed üyeleri arasında görüş ayrılıklarını ortaya koyarken, piyasalarda dalgalanma yaratıyor.

2013 YILINA BENZER Mİ?

Fed’in tahvil alımlarını azaltmasının gündeme oturması, akıllara 2008-2009 finansal krizi sonrasında 2013’teki tahvil alımlarının azaltılmasının piyasalara olan etkisini akıllara getirdi. Bullard, bu sürecin 2013’tekine benzemeyeceğini savundu. Evet, Fed’in önümüzdeki dönemde atacağı adımlar şu aşamada piyasaların gündeminde ilk sıraya yükselmiş durumda. Ayrıca aşılamalar artsa da koronavirüsün yeni versiyonlarının ortaya çıkması pandemiyle ilgili endişeleri canlı tutuyor.

PARAYI KORUMAK DAHA ÖNEMLİ

Belirsizliğin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda, yatırımcılar açısından para kazanmaktan ziyade tasarruflarını korumak daha önemli hale gelmiş durumda. Portföylerde yüzde 18-19 gibi cazip getiri sunan mevduat gibi sabit getirili varlıklara ağırlık verilebilir. Uzun bir süre devam etmesi beklenen ABD’deki faiz artışı tartışmaları nedeniyle, portföylerde dolar da bulundurulmalı.

TÜRKİYE'DE DURUM NE?

Dolar/TL kurunda Fed açıklamalarının ardından swap anlaşması haberleri ve TCMB Başkanı’nın mesajları takip edildi. Fed yetkililerinden gelen varlık alım programının azaltılması ve faiz artırımı açıklamaları dikkatle takip edilirken ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerindeki sınırlı yükseliş doların global bazda güç kazanmasına neden oluyor. Dolar/TL paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 8.70 ve 8.77’de, destek seviyeleri ise 8.62 ve 8.55’de.

Editör: TE Bilişim