İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, muhalefet partilerinin erken seçim isteklerini eleştirerek; 'Erken seçim olursa sayın Cumhurbaşkanı bir kez daha aday olma imkanı sağlar. Seçimler zamanında olursa Erdoğan aday olmaz. Kanunlar ortada. 101’inci madde orada duruyor. Onun için muhalefete erken seçim tartışmasını bana sorarsanız eksik yapıyor' ifadelerini kullandı.

TELE 1 ekranlarında Gökhan Kazbek’in sunduğu Türkiye’nin Gündemi’nin konuğu olan İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray erken seçim tartışmalarını değerlendirdi.

Seçimler zamanında olursa Erdoğan tekrar aday olamayacağını ama erken seçim olursa sayın Erdoğan'ın bir kez daha aday olma imkanı sağladığını iddia eden Çıray; 'Muhalefet erken seçim tartışmasını bana sorarsanız eksik yapıyor' ifadelerini kullandı.

İYİ Partili Aytun Çıray'ın açıklamaları şöyle:

“Erken seçim isteniyor. Hemen soruyorum kimden istiyoruz biz erken seçimi? Çünkü bu yeni anayasaya göre 2 türlü erken seçim yapılabilir. Bunlardan bir tanesi sayın Cumhurbaşkanı çıkaran Meclis’i fesheder ve ‘Türkiye’yi seçime götürüyorum’ der. Peki böyle olunca ne olur? Böyle olunca anayasanın 101’inci maddesine göre bir daha cumhurbaşkanlığına aday olamaz” ifadelerini kullanan Çıray, “İkincisi nedir? İkincisi de parlamentoda partilerin oyuyla erken seçime gidilmesidir. Peki partilerin oylarıyla erken seçime gidilirse ne olur? Sayın Cumhurbaşkanı bir kez daha aday olma imkanı sağlar. Şimdi muhalefet şu kararı verecek; Cumhur İttifakı’nın oyları yetmiyor. Dönüp sen de oy ver dediklerinde muhalefete, ‘Sayın Cumhurbaşkanına ben muhalefet ediyorum yıllardır. Sen bu iş yapamıyorsun’ diyorum. Üstelik bir kişinin 2 defa Cumhurbaşkanı seçilemeyeceğine dair Anayasa maddesinde ben getirmemişim, Cumhur İttifakı getirmiş 2007 senesindeki. O zaman adı Cumhur İttifakı değil ama MHP ve AKP oylarıyla referanduma gitmiş, referandumda milletin oylarıyla bir kişi ikiden fazla cumhurbaşkanı seçilemez kararı çıkmış ve 16 Nisan anayasasında bu 101’inci maddeyi değiştirecek bir geçici madde ya da ortadan kaldıracak bir girişim konmamış. Yani 101’inci madde orada duruyor. Onun için muhalefete erken seçim tartışmasını bana sorarsanız eksik yapıyor” dedi.

Editör: TE Bilişim