Rusya'nın güneybatısındaki Rostov şehrinde, eski bir polis memuru maaşlarının hiç artırılmadığını dile getiriyor.

Bir zamanlar polis olarak görev yaparken taksi şoförü olmaya karar veren başka bir eski polis, "Enflasyon ve artan fiyatlar göz önüne alındığında, maaşımız artık yeterli gelmiyordu," şeklinde konuşuyor.

Bir diğer polis memuru arkadaşı ise şu anda kuryelik yaparak eski maaşının iki katını kazandığını ifade ediyor.

Rostov'dan bir eski polis memuru, "Ben teğmen rütbesine yükseldim, ancak süpermarketlerde çalışan bir kişi hala benim maaşımdan daha fazlasını kazanıyordu. Üstelik işim çok daha tehlikeliydi. Şu an sadece bir aptal polis olmak istemezsiniz," şeklinde görüş bildiriyor.

BBC, aşırı derecede yorgun olan polis güçlerinin artık beyanlardan sonra bile dosyalara bakmadığını ortaya koyuyor.

Rusya'nın Sibirya bölgesinden bir dedektif, "Bir kişiye 10 gün süre verilse bile, beş veya 50 dosyayı incelemek için bu yetersiz kalıyor. Bu nedenle çalışma kalitesi düşüyor," diye belirtiyor ve şunları ekliyor:

"Örneğin, komşuları sorgulamak, tanıkları aramak veya olay yerini ziyaret etmek gibi yapılması gereken 10 görev olduğunda, memurlar sadece bir veya ikisini gerçekleştiriyor ve geri kalanlarını tamamlanmış olarak kaydediyorlar.

"Sonunda da suçlamalar reddediliyor ve bir soruşturma başlatılmıyor."

UKRAYNA SAVAŞININ ETKİSİ

Ukrayna savaşı başlamadan evvel Rusya'daki polis memuru sayısı azalıyordu.

Savaş, ilk başta bazı memurların emniyet güçleri içerisinde kalmasında önemli rol oynadı. Rus polis memurları askerlik görevinden muaf tutuluyor. Savaş başladığında istifa etmeye niyetlenen bazı memurlar, BBC’ye yaptığı açıklamalarda, savaşa katılmamak için görevlerinde kalmayı tercih ettiklerini söyledi.

Moskova'dan bir memur şöyle açıklıyor:

“Ya sıkı sıkıya görevinde durdun, ya da ayrıldın ve askere alındın. Bazı yöneticiler, istifa edeceklerin isimlerini listeleyip bunu da tehdit olarak orduya verdi. Herkes çok korkmuştu.”

Ancak savaş devam ettikçe polis sayısında düşüş görülüyor. Emniyet, mevcut boşlukları dolduramıyor.

Rusya, 2026 yılı itibarıyla daha fazla toprak işgal ederse 42 bin daha polis memuruna ihtiyaç duyacağını öngörüyor.

Görevdeki polis memurlarının savaş hakkında görüş belirtmesine kesinlikle izin verilmiyor. Hatta savaş demeleri bile yasaklanmış durumda.

Editör: Habererk Haber Merkezi