Doğurganlık çağına giren her kadının adet dönemindeki gecikmesi hamilelik işaretlerinden biri olarak lanse edilmektedir. Ancak hamilelik döneminde yaşanan belirtiler her zaman bunu işaret etmez. Bu dönem bazı durumlarda farklılık gösterebileceği gibi her kadın da hamilelik genelde aynı şekilde hissedilir.

Hamilelik belirtileri ilk olarak genelde 4. hafta sonrasında ortaya çıkar. Bu konuda bazı açıklamalarda bulunan Op. Dr. Derya Kaptı, hamileliğin en büyük belirtilerinden birisi olarak adet gecikmesi ile beraber yaşanan bulantı ve kusmaları gösterdi. Her kadında aynı belirtilerin yaşanmayacağını söyleyen Kaptı, idrar, halsizlik, kanama ve şişlik gibi rahatsızlıklarında hamileliğin göstergesine işaret etti. Hamileliğin en belirgin özellikleri arasında adet döneminde gecikme, bulantı ve kusma, idrara çıkma, halsizlik ve yorgunluk, uykuluk durumu, kanamalar ve aşermeler gelir. 

Hamileliğin Belirtileri

Adet dönemi gecikmesi sonrasında yaşanan kusma ve bulantı halleri yemek yeme isteğini ortadan kaldırır. İlk 3 ay sonunda başlayan kusma ve bulantı halleri gebelik sürecinin başlamasına işaret eder.

Hamilelik döneminde idrara çıkma isteğinde artış görülürken ilk 3 ay içerisinde rahmin büyüyen hacmi böbrek fonksiyonlarının değişmesine neden olur. Hormonlarda yaşanan bu değişimler idrar miktarını da olumsuz yönde etkiler. Ancak hamilelik döneminde yaşanan bu hadise aslında böbreklerin daha da sağlıklı yaşamasına neden olmaktadır.

Hamilelik döneminde aşerme de had safhaya ulaşır. Hormon düzeyinde yaşanan değişim açlık hissi yaşanmasına neden olur. Bazı kadınlarda bu durum da farklılık göstermektedir. Bunun sebebi olarak ise plasentadan fazla salgılanan östrojen maddesi ön plana çıkar.

Editör: TE Bilişim