Ankara'da çapraz böbrek nakliyle iki Özbekistanlı hayata döndü
Ankara'da ikisi de böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren Özbekistanlı Yorkınjon Khakımovıch Bozarov (52) ve Kamola Abdugapuruva (51), eş zamanlı çapraz nakille yaşama tutundu. Bozarov'a 2,5 yıl, Abdugapuruva'ya ise 10 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konulmuştu. Eşi Muyassarkhon Bozorova ve kızı Munisa Azızova Isaeva (29) böbreklerini vermek istediler ancak kan uyuşmazlığı nedeniyle nakil gerçekleşememişti. Çapraz nakil yöntemi ile Munisa Azızova Isaeva'nın böbreği Bozarov'a, Muyassarkhon Bozorova'nın böbreği ise Abdugapuruva'ya nakledildi.
Hastanenin organ nakli yöneticisi Prof. Dr. Acar Tüzünler, kan uyuşmazlığı durumunda çapraz naklin önemine değindi. Tüzünler, "Böbrek naklinde kan grubu uyumu şart. Uyumsuzluk durumunda çapraz nakil uygulanıyor. Bir hastanın kan grubu uyumlu vericisi diğer hastaya, diğerinin vericisi ise ilk hastaya böbreğini veriyor" şeklinde açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tüzünler, hastaların diyaliz veya böbrek nakli seçenekleri olduğunu ve böbrek naklinin yaşam kalitesini iyileştirdiğini belirtti. Özbekistanlı hastaların son dönem böbrek yetmezliğinde olduğunu ve çapraz nakil sayesinde tedavi edildiklerini vurguladı.
Organ nakli sonrası hastaların günlük yaşamlarına döneceğini belirten Prof. Dr. Tüzünler, Özbekistan'dan yaklaşık 10-15 gün önce gelen hastaların 5 günlük hazırlık sürecinden sonra 1 hafta önce nakil olduğunu ve bugün taburcu olacaklarını açıkladı. 3 aylık yoğun ilaç tedavisi ve perhiz sonrası normal hayatlarına döneceklerini sözlerine ekledi. Eşi Muyassarkhon Bozorova, eşi için her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirtirken, kızı Munisa Azızova Isaeva da annesinin diyalizdeki zorlu durumunu ortadan kaldırmak için böbreğini verdiğini söyledi. Kamola Abdugapuruva ise Türkiye'ye ve Türk doktorlara teşekkürlerini iletti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.