Beyin sağlığı: Kaliteli yaşamın anahtarı

Beyin sağlığı: Kaliteli yaşamın anahtarı
Beyin sağlığı, yaşam kalitesinin temel taşıdır; sağlıklı yaşam için fiziksel aktivite, doğru beslenme ve stres yönetimi şart.

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu, Dünya Beyin Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, beynin düşünce ve duyguların yanı sıra hareket, hafıza, hormonlar, bağışıklık ve metabolizma gibi tüm sistemlerin yönetim merkezi olduğunu vurguladı. Beyin sağlığının korunmasının, yalnızca nörolojik hastalıkların önlenmesi için değil, aynı zamanda kaliteli bir yaşam sürdürmek için de kritik önem taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Topçuoğlu, modern yaşamın getirdiği risklere karşı fiziksel aktivite, beyin dostu beslenme, kaliteli uyku, stres yönetimi, dijital detoks, zihinsel aktivite ve damar sağlığının korunmasının etkili olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Topçuoğlu, sağlıklı bir beynin stresle başa çıkmayı, odaklanmayı ve karar verme becerilerini güçlendirdiğini, hafıza ve öğrenme için kritik olduğunu ve Alzheimer gibi demans türlerinden korunma şansını artırdığını ifade etti. Beyin sağlığının uyku, beslenme ve hareketle doğrudan ilişkili olduğunu, kaliteli uykuyla kendini onardığını, dengeli beslenmeyle beslendiğini ve egzersizle genç kaldığını ekledi. Nörolojik hastalıkların artış hızının nüfusun yaşlanmasıyla paralellik gösterdiğini, ancak yaşlanma ve nüfus artışı etkisinden arındırıldığında kişi başı riskin azaldığını belirtti.

Günümüz şartlarının beyin sağlığına etkilerine değinen Prof. Dr. Topçuoğlu, nüfusun yaşlanması, çevre kirliliği, metabolik problemler, modern yaşam tarzı, ilerlemiş teşhis ve kayıtlar ile bölgesel eşitsizliğin beyin sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı. Teknolojinin hem koruyucu hem de zararlı etkilerine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavi, nörorehabilitasyon ve halk sağlığı alanında teknolojinin sunduğu avantajları sıralarken, aşırı ekran kullanımının dikkat dağınıklığı, uyku bozukluğu, sosyal medya bağımlılığı ve bilişsel tembelleşmeye yol açabileceği konusunda uyardı. Son olarak, fiziksel aktivite, beyin dostu beslenme, kaliteli uyku, stres yönetimi, dijital detoks, zihinsel aktivite ve damar sağlığına dikkat etmeyi önerdi.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.