Doç. Dr. Dikici: Yaz Sıcaklarında Baş Ağrısını Önleme Yolları

Doç. Dr. Dikici: Yaz Sıcaklarında Baş Ağrısını Önleme Yolları
Doç. Dr. Süber Dikici, yaz sıcaklarında baş ağrısını önlemek için bol su tüketimi, hafif besinler tercih edilmesi ve serin ortamların önemini vurguladı; sıcak çarpması riskine karşı uyarıda bulundu.

Yaz aylarında baş ağrılarının önlenebilir olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Süber Dikici, sıcak havaların baş ağrısıyla olan ilişkisine dair önemli açıklamalar yaptı. Doç. Dr. Dikici, kısa süreli serin duşların sıcak havaya maruz kalanları rahatlattığını, bol su ve sulu gıdaların tüketiminin önemini vurguladı. Ayrıca sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmesi ve günde en az 2-2.5 litre su tüketilmesinin, gazlı ve renkli içeceklerden uzak durulmasının gerektiğini belirtti.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin hava olaylarında artışa neden olduğunu belirten Doç. Dr. Dikici, sıcaklığın vücut ve sağlık üzerindeki etkilerini etkileyen faktörlere değindi. Vücudun normal şartlarda sıcaklığı belli bir aralıkta tuttuğunu, sıcak havalarda terlemeyle vücut sıcaklığının düşürüldüğünü ancak yüksek nemde buharlaşmanın azalmasıyla terleme zorlaştığını, bunun da sıcak stresine yol açtığını açıkladı. Yaşlılar, çocuklar, bebekler, kronik hastalığı olanlar, engelli bireyler, açık havada çalışanlar ve şehir sakinlerinin aşırı sıcaklardan daha fazla etkilendiğini de sözlerine ekledi.

Sıcak havalarda görülebilecek sağlık sorunlarını sıralayan Doç. Dr. Dikici, sıcak baygınlığı ve sıcak kramplarının daha hafif, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpmasının ise daha ciddi sorunlar olduğunu belirtti. Sıcak bitkinliğinin acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir hastalık olduğunu, sıcak çarpmasının ise vücudun sıcaklık düzenleme yeteneğini kaybetmesi sonucu 41 derecenin üstüne çıkan vücut sıcaklığıyla ortaya çıktığını, santral sinir sistemi, kalp, akciğer ve kaslarda hasara yol açabileceğini ve bilinç kaybına hatta ölüme neden olabileceğini açıkladı. Özellikle çocukların, yaşlıların, hamilelerin, kalp, şeker ve tansiyon hastalarının öğlen saatlerinde dışarı çıkmamaları gerektiğini tavsiye etti. Migren hastalarının serin ortamları tercih etmeleri ve güneş koruyucu önlemler almaları gerektiğini de ekledi. Baş ağrısını önlemek için soğuk kompres önerisinde bulunan Doç. Dr. Dikici, ancak kalp ve böbrek hastalarının su tüketimi konusunda doktorlarına danışmaları gerektiğini hatırlattı. Doç. Dr. Dikici, aniden ortaya çıkan şiddetli baş ağrısı, artan şiddet, çift görme, bulantısız kusma, 50 yaş üstü baş ağrısı, kaza sonrası baş ağrısı ve ateş durumlarında doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

245603-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.