Doç. Dr. Doğan: Orman yangınları insan sağlığını tehdit ediyor

Doç. Dr. Doğan: Orman yangınları insan sağlığını tehdit ediyor
Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Güray Doğan, orman yangınlarının insan sağlığına ciddi tehdit oluşturduğunu ve özellikle hassas grupların korunması gerektiğini belirtti.

Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Doç. Dr. Güray Doğan, orman yangınlarının doğaya verdiği zararın yanı sıra insan sağlığını da tehdit ettiğini açıkladı. Yangınlar sırasında havaya karışan partikül madde, azot oksit ve karbonmonoksit gibi zararlı maddeler, solunum ve dolaşım sistemi hastalıklarını tetikleyebiliyor. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireyler bu durumdan daha fazla etkilenmekte ve korunmaları büyük önem taşımaktadır.

Doç. Dr. Doğan, orman yangınlarının değerlendirilmesinde genellikle yanan ağaçlar ve kalan enkazın ön plana çıkarıldığını, ancak asıl tehlikenin atmosfere yayılan kirleticiler olduğunu vurguladı. AÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan Doç. Dr. Doğan, bu kirleticilerin hem çevreye hem de insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini belirterek, uydu verileri ve yer ölçümleriyle bu kirleticileri takip ettiklerini söyledi. 2021 yılındaki Manavgat yangınında çıkan kül bulutunun Kıbrıs'a kadar ulaştığını ve hava kalitesinin dramatik şekilde bozulduğunu, partikül madde yoğunluğunun normal yaz dönemlerine göre 20-25 kat arttığını gözlemlediklerini aktardı.

Doç. Dr. Doğan, yangınların ardından havanın yanı sıra toprağın ve suyun da kirlenebileceğini hatırlatarak, AÜ olarak yangın sonrası hava, su ve toprak kalitesi üzerine bilimsel çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Toprağın sağlığının geri kazanılmasının önemini vurgulayan Doç. Dr. Doğan, toprak sağlığına kavuşulmadığında yeniden su ve hava kirliliğinin meydana gelebileceğini ve bu zincirin kırılması için toprağın restorasyonunun kritik önemde olduğunu ifade etti. Orman yangınlarının sadece doğal bir afet olmadığını, ekosistemi ve yaşamı tehdit eden bir durum olduğunu belirten Doç. Dr. Doğan, bireylerden kurumlara herkesin farkındalık artırıcı adımlar atması gerektiğini sözlerine ekledi.

242687-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.