Eskişehir Tabip Odası Başkanı Aksaray: Muayenehane denetimleri hasta mahremiyetini ihlal ediyor

Eskişehir Tabip Odası Başkanı Aksaray: Muayenehane denetimleri hasta mahremiyetini ihlal ediyor
Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı, muayenehane vergi denetimlerinin hasta mahremiyetini ihlal ettiğini ve uygulamanın durdurulması gerektiğini açıkladı.

Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray, muayenehanelerde yapılan vergi denetimlerinin sorunlarına dair bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, denetimlerin mesai saatleri içerisinde ve hastaların bulunduğu alanlarda yapıldığı belirtilerek, bu durumun hasta mahremiyetinin ihlali anlamına geldiği ve hekim-hasta güven ilişkisini olumsuz etkilediği vurgulandı.

Aksaray, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’ndaki değişiklikle yürürlüğe giren yeni denetim yöntemine dikkat çekti. Bu düzenlemeyle, 1 Ocak 2025'ten itibaren ayda en az üç, yılda en az on iki yerinde yoklama yapılması öngörülüyor. Aksaray, altı aylık uygulama süresinin önemli hukuki ve etik sorunlara yol açtığını dile getirdi. Hasta mahremiyetinin, etik ve hukuki bir yükümlülük olduğu, Anayasa'nın 20. maddesi, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi ile güvence altına alındığı hatırlatıldı.

Aksaray, vergi denetmenlerinin muayenehanelerde hasta bekleme salonunda hastalarla birlikte beklediklerini belirterek, bu durumun hastalarda rahatsızlık yarattığını ve hekim-hasta güven ilişkisini zedelediğini ifade etti. Bu şekilde yapılan denetimlerin, kanun dışı faaliyetler yapıldığı izlenimi uyandırarak maddi veya manevi zararlara ve haksız sorgulamalara yol açabileceğine dikkat çekildi. Aksaray, uygulamanın mevzuata aykırı olduğunu, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini ve mesleki itibarı zedelediğini belirterek, uygulamanın bir an önce sonlandırılması ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yazının iletildiğini açıkladı.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.