Sarımsak yutmak faydalımı? Bu sorunun cevabından önce sarımsağın nasıl bir sebze olduğundan bahsedilmelidir. Birçok hastalığın tedavisi için mucize bir şifa yöntemi olarak sarımsak, soğangiller ailesinin bir üyesidir ve farklı çeşitleri bulunmaktadır. Soğangiller familyasından farklı olarak sarımsak, küçük parçalardan oluşan taneler taşır.

Tarih boyunca neredeyse tüm uygarlıklar tarafından çeşitli amaçlar için kullanılıp tüketilen sarımsak günümüzde de birçok kültürün farklı mecralarda vazgeçilmezi hâline gelmiş durumda.

Çiğ, pişirilerek, kavrularak, yemeklerin içinde, tek başına tüketilebilir. Peki sarımsak yutmak faydalımı?

SARIMSAK YUTMANIN FAYDALARI

Sarımsak yutmanın faydaları sarımsağın çiğ tüketilmesi üzerine yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Çiğ sarımsak vücuda pişmiş olarak tüketildiğindekinden çok daha fazla faydalıdır. Sarımsakta bulunan A, C, E vitaminleri ve antioksidanlar onu besin değeri oldukça yüksek bir doğal mucize hâline getirir. Ayrıca günlük olarak vücut tarafından alınması gereken manganezin %10’u sarımsakta bulunur. Antioksidan özelliği ile de hücrelere zarar vermesi muhtemel olan zararlı etkenleri yok eder.

Sarımsak mantarlara karşı da önleyici bir etki gösterir. Ayrıca antibakteriyel ve antiviral özelliklere de sahiptir. Bu üç özelliği sayesinde sebzeler arasında önleyici değil, aynı zamanda anti-bakteriyel ve anti-viraldir. Bu, bu üçlü afet bitkisini çok güçlü kılıyor. Sarımsağın kan akışını artırarak kalp rahatsızlıklarına yardımcı olduğu söyleniyor. Kilo vermeye de yardımcı olabilir. Bu güçlü bitki, tüm diyetlerimizin temelini oluşturmalıdır.

AÇ KARNINA SARIMSAK YUTMAK

Aç karnına sarımsak yutmak, diğer sebzelerin çiğ tüketimi ile karşılaştırıldığında daha etkili bir yöntemdir. Sarımsak, diğer sebzeler ile mukayese edildiğinde onun aralarındaki en güçlü sebze olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü çoğu sebzeden çok daha etkilidir ve çok az miktarlarda yenildiğinde bile sayısız fayda sağlar.

Diyetisyenlerin ve diğer birçok uzmanın önerileri gün boyunca tüketilmesi gereken meyve ve sebze miktarının 800 gram civarında olduğunu gösterir. Günlük tüketilmesi gereken meyve ve sebze miktarının bir kısmını da sarımsağa ayırmanız gerekmektedir. Günde 1 ya da 2 diş sarımsak yutmak birçok kronik rahatsızlığın etkilerini en aza indirir. Hâlihazırda bu rahatsızlıklardan birine sahip değilseniz yakalanma riskinizi de en aza indirir. Aç karnına sarımsak yutmak, sarımsağın mucize içeriği ile savaştığı belirlenen şu hastalıklara iyi gelir ve etkileri de şöyledir:

Kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.

Kan basıncının (tansiyon) normal düzeylerde seyretmesine yardımcı olur.

Kanın pıhtılaşma riskini azaltır ve inme, felç, kalp krizi gibi hastalıkların riskini azaltır.

Bronşit, astım ve öksürük gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.

Antimikrobiyal etkileri ile mikroplara karşı koruma sağlar.

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli ölçüde pay sahibi olur.

SARIMSAKTA HANGİ VİTAMİNLER VAR?

Sarımsakta hangi vitaminler var olduğu ortaya çıktığından beri birçok bilim insanı onu süper sebze olarak anmaktadır. Sarımsağın kalorisi oldukça düşüktür. Ayrıca C ve B6 vitaminleri açısından zengindir. Bunların dışında yapısında bol bol manganez bulunmaktadır. Bütün bunların dışında içeriği ile besin değeri çok yüksek bir sebzedir.

Bir diş çiğ sarımsakta bulunanlar:

Manganez: Günlük tüketilmesi gereken değerin %2’si kadar manganez bulunur.

B6 Vitamini: Günlük tüketilmesi gereken miktarın %2’si

C Vitamini: Günlük tüketilmesi gereken miktarın %1’i

Selenyum: Günlük tüketilmesi önerilen miktarın %1’i

Kalsiyum

Bakır

Potasyum

Fosfor

Demir

B1 vitamini

Protein

Karbonhidrat

SARIMSAK ZAYIFLATIR MI?

Sarımsak zayıflatır mı? Sarımsak sahip olduğu besin değerleri ve onların etkileri sayesinde zayıflamaya yardımcı olur. Beslenme düzeninde mutlaka yer alması, kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirir, kan dolaşımının düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve etkinliğini artırır, ayrıca enflamasyonu azaltır. Kan damarlarının genişlemesine yardımcı olduğu için de kan basıncını düşürerek tansiyonun normal seviyelerini korur. Tansiyon kaynaklı hastalıklardan biri olan kalp hastalığı riskini de bu sayede azaltmış olur.

Yapılan bir araştırmaya göre sarımsağın kilo verme etkinliğinde söz sahibi olabileceği ortaya konulmuştur. Yapısında bulunan besinlerin vücuda faydaları sayesinde yağ yakılmasında oldukça etkilidir. Böylece formunu korumak isteyenlerin ilgi odağı hâline gelmiştir. Zinde bir bağışıklık sistemi hareket etmek için yeterli enerjinin vücutta yer almasını sağlar. Böylece spor destekli zayıflama süreçlerinin bir parçası olarak sarımsak da öne çıkmaktadır. Lifli yapısı, B6 ve C vitamini açısından zenginliği, manganez ve kalsiyum içermesi onu kilo vermeye yardımcı olan bir sebze yapmaktadır.

SARIMSAK YUTMAK VE SAÇA FAYDALARI

Sarımsak yutmak saça faydaları ile de ön plana çıkar. Sarımsak çeşitli rahatsızlıkları iyileştirmeye yardımcı tıbbi özelliklerin yanı sıra saça da faydalıdır. Bu harika sebze mucize içeriği ile bir ilaçtan çok daha fazlasıdır. Birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı gibi, mükemmel bir saç bakım ürünü olarak da tüketilebilir. Özellikle saç dökülmesi şikâyetleri ile savaşmak isteyenlerin sarımsak tükettiği bilinmektedir.

Saç dökülmesi sadece saç derisi ya da saç kaynaklı olmayabilir. Vücutta meydana gelen herhangi bir eksikliğin ya da başka tür bir problemin işareti olabilir. Vücudun yaşadığı bu dengesizlikler yüzünden saç dökülmesi ile sonuçlanan can sıkıcı olaylar ortaya çıkabilir. Sarımsağın içeriğinde bulunan bileşenler onu doğal bir saç çıkarma ve saç bakım ürünü hâline getirir. Saç dökülmesi ile ilgili klinik araştırmalar yürüten birçok dermatolog tarafından sarımsak tüketimi önerilmektedir.

Hint dermatoloji, veneroloji ve leproloji alanlarında içerik üreten bir dergide yayınlanan araştırmaya göre, saç dökülmesinin meydana geldiği bölgelere sarımsak özlü jellerin uygulanması saç derisinin iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Sarımsak özlü jellerin uygulandığı bölgelerdeki kelliğin azaldığı, saç derisindeki deformasyonların ortadan kalktığı ve saç diplerinin beslendiği ortaya çıkmıştır. Araştırmaya göre sarımsağın içinde bulunan kükürt ve selenyum, saç telinin yapısını güçlendirmede etkili olmaktadır. Ayrıca sarımsak sadece saç dökülmesine ya da kelliğe çare olmaz. Aynı zamanda bu problemlerin herhangi birinin bulunmadığı kişilerin de saçlarına bakım yapar ve onları güçlendirir.

SİVİLCE İÇİN SARIMSAK

Yüzyıllardır tıbbi amaçlar için kullanılan sarımsak yapılan birçok araştırma sonucunda göstermiştir ki cilde de çok iyi gelmektedir.

Antibakteriyel, antifungal, antiviral ve antiseptik özellikleri sayesinde sivilceye neden olan cilt problemleri ve bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Ayrıca ciltte yağ bezelerinin ve iltihaplı yapıların tedavi edilmesinde de kullanılır. Cildin alması için gerekli olan nemi ve yararlı maddeleri cilt tarafından emilimini sağlar. Kan dolaşım sisteminin de iyileştirilmesinde etkin bir rol aldığı için sarımsak cildin dolaşımdaki kandan daha fazla yararlanmasını ve beslenmesini sağlar. Sarımsak ayrıca antimikrobiyal olarak işe yarayan tiyosülfinatlar ile donatılmıştır. Sarımsağın düzenli kullanım il birlikte cildin temizliğinde de önemli bir rol oynadığı kanıtlanmıştır.

Sarımsak bunların dışında akne ile mücadelede de etkili bir besin maddesidir. Aknelerin tedavi edilmesinde etkili vitamin ve mineralleri içeren sarımsak, akne tedavi edici özelliğini C vitamini, A vitamini, B6, selenyum, bakır, çinko gibi maddeleri içermesine borçludur. Ciltte ciddi sorunlara yol açabilen ve iltihaplı bir hastalık olan sedef hastalığına ve yaralara da iyi geldiği de kanıtlanmış etkilerinden biriridir. Dolayısıyla sarımsak tüketimi sayesinde kişiler sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde sahip olabilmektedirler.

SARIMSAK ŞEKERİ DÜŞÜRÜR MÜ?

Sarımsak, yüksek tansiyonu düşürmeyi sağlamasının yanı sıra; kolesterol seviyesini de düşürür. Ek olarak sarımsak, kalp rahatsızlıklarının da büyük ölçüde önünde geçilmesini sağlayan yararlı bir besindir.

2006 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada şeker hastalarının kalp damarlarındaki deformasyon riskini azaltmak için çiğ sarımsağın kullanılabileceği kanıtlanmıştır. Böylece kan şekeri düzeyini düşürmeye yardımcı olduğu da ortaya çıkmış oldu.

Kan şekeri seviyelerine olan etkileri hâlâ ayrıntılı olarak araştırılsa da 2014 yılında yapılan ek bir çalışma sonrası sarımsak tüketiminin kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olduğu yeniden kanıtlanmıştır.

Sarımsağın aynı zamanda iyi bir B6 ve C vitamini kaynağı olduğunu söylemiştik. B6 vitamini karbonhidrat metabolizmasında rol oynar. C vitamini ise kan şekeri seviyelerinin korunmasında rol oynayabilir.

Şeker hastalığının seyrini ağırlaştıran bazı hastalıklara etkisiyle de sarımsak diyabet için etkili bir takviye gıdadır:

Kolesterol, trigliserit ve kan lipit seviyelerini azaltır.

Kardiyovasküler sistemi tedavi eder.

Tümör önleyici etkisi vardır

Kanser hücrelerinin büyümesini önler.

SARIMSAK KOKUSU NASIL GEÇER?

Sarımsak kokusu nasıl geçer? Yetişkinler arasında sarımsak tüketimi güvenle sürdürülebilir. Ancak sarımsağın pişirilerek yenmesi ya da yemeklerle birlikte tüketilmesi koku problemi yaratabilir.

Sarımsak soğangiller familyasının bir üyesi olduğu için bileşimleri soğangiller ürünlerinin yapılarına benzer ve kükürt açısından zengindir. Kükürt gıdalara kendine özgü bir lezzet ve koku verir. Kesildiklerinde ya da ezildiklerinde bulundukları ortama yapısında bulunan gazları yayarak keskin bir kokuya neden olurlar. Sarımsak tüketimi sonrası da midede sindirimi gerçekleşen maddeler nefesinizin bu keskin kokuyla birleşirler.

Sarımsağın neden olduğu nefes kokusu saatlerce etkili olmaya devam edebilir. Hatta sindirim sürecinin bir parçası olarak kan dolaşımına da katıldığı için tende de ter vasıtası ile koku yapabilir. Nefes kokusuna olumsuz etkileri de olsa sarımsak tüketimi oldukça sağlıklıdır ve bu kokunun önlenmesi için de birçok yol mevcuttur.

Elma, ıspanak veya taze nane sarımsak kokusunun giderilmesinde etkilidir: Aralarında özellikle de taze nane sarımsak kokusunu önlemede birebirdir. Yoğun sarımsak kullanılmış bir yemek sonrası tatlı olarak elma tercih edebilir, taze ıspanak ya da naneyi de çiğ olarak bir miktar tüketebilirsiniz. Ayrıca bazı klinik çalışmalar göstermiştir ki taze veya pişirilmiş elma sarımsak kokusunun giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Yemekten sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayın ve düzenli diş ipi kullanımına özen gösterin: Ağız kokusuna neden olan bakterilerin çoğu, diş eti çizgisinin altında ve dişlerde plak oluşumuna etki ederek oluşurlar. Sarımsaklı bir yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalamak ve düzenli diş ipi kullanımına bu yemekten sonra da özen göstermek, kokuya neden olan bakterileri ve besin artıklarını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Özellikle de elektrikli bir diş fırçası kullanmak, diş eti çizgisinin altını da fırçalamanıza imkân tanır ve plak oluşumunu azaltmanıza yardımcı olabilir. Bu, nefesi daha uzun süre temiz tutar. Ağzınızda diş fırçası ile ulaşabildiğiniz her bölgeyi ve ayrıca dilinizi özenle fırçalamak, sarımsak kaynaklı ağız kokusunun giderilmesinde etkilidir.

Klor dioksit ağzı bakım suları kullanın: Bilimsel araştırmalar sonucunda bu konuda içerik üreten kaynaklar klor dioksit içeren ağız bakım sularının ağız kokusuna etkili bir darbe vurduğunun kanıtlandığına sık sık değinmektedirler. Klor dioksit, plak oluşumunu önler ve oluşmuş plağın giderilmesini sağlar. Yemek sonrası dilde kalan besin artıklarının temizlenmesini sağlar.

Bazı bitki özü yağları sarımsak kokusunun önlenmesinde yardımcı olabilir: Bitki özlerinden elde edilen bazı yağlar ile gargara yapmak da sarımsak kokusunu önlemede etkildir. Ferah bir nefese sahip olmanızı sağlamanın yanında antibakteriyel özellikler taşıyan bitki yağları da mevcuttur. Hindistan cevizi yağı, tatlı badem veya zeytinyağı gibi malzemeler ile kendi ev yapımı gargaranızı üretebilir ve ferah bir nefese sahip olabilirsiniz. Ağızdaki sarımsak kokusunu gidermek için kullanımında olumlu etkileri kanıtlanmış diğer bitki özü yağlarına gelince onlar da şöyle sıralanabilir: nane, biberiye, mür, okaliptol.

Küçük bir öneri: Hem sarımsak kokusunun etkilerinden hem de ağızdaki yemek artıklarından kurtulmak için 1 çay kaşığı nane yağını ağzınıza sürün. Ağız içerisinde oluşan koku ve bakterilerden kurtulabilmek için, yalnızca 1 çay kaşığı yağı ağzınıza sürebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim