İpek Ada: Şap hastalığına karşı bilinçlendirme şart
ALTINBAŞ Üniversitesi'nden Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada, büyükbaş hayvanlardan bulaşan ve hızla yayılan şap hastalığının önlenmesi için önemli uyarılarda bulundu. Hayvancılıkla uğraşanların, hayvanlarda görülebilecek ve insanlara bulaşabilecek enfeksiyon belirtilerini ve korunma yollarını bilmeleri gerektiğini vurgulayan Ada, hayvanların yılda iki kez veteriner hekimler tarafından aşılanması gerektiğini belirtti. Erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çeken Ada, karantinaya alınan hayvanların durumunun takip edilmesi ve bu süreçte veya hayvanın ölümünden sonra et, süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesini, ayrıca hayvanla temastan kaçınılmasını tavsiye etti.
Ada, şap hastalığının Apthovirüs adı verilen bir RNA virüsü nedeniyle meydana geldiğini ve sığır, koyun, keçi, omuz ve yabani çift tırnaklı hayvanlarda görülebildiğini açıkladı. Virüsün bulaşma yolları arasında enfekte hayvanların et ve süt ürünlerinin tüketimi, aynı ortam havasının solunması, enfekte hayvanın yaralı bölgelerine temas ve hayvan ürünleri aracılığıyla bulaşma yer alıyor. Son haftalardaki vaka sayısındaki artışın nedeni henüz bilinmese de, durumun hem insan hem de hayvan sağlığını etkileyebileceği, ayrıca hayvancılık ve ülke ekonomisine zarar verebileceği belirtildi.
Hayvanlarda hareket yavaşlaması, sersemlik, iştah kesilmesi, ağız içi, meme başları ve ayaklarda su dolu kabarcıklar ve yaralar görülmesi durumunda şap hastalığı riskinin olabileceğini belirten Ada, bu durumda hayvanın karantinaya alınması ve veteriner hekime bildirilmesi gerektiğini söyledi. Ada, şap hastalığından korunmada mikrobiyologların, veterinerlerin ve hayvancılıkla uğraşanların yanı sıra bilinçli bir toplumun da önemli rol oynadığını, aşılama oranlarındaki düşüş, sınır bölgelerinden kontrolsüz hayvan geçişi, hijyen eksikliği ve karantina kurallarına uyulmamasının hastalığın artışına neden olabileceğini ifade etti. Hayvancılıkla uğraşanların rutin kontrollerde görülen semptomları veterinerlere iletmelerinin ve veteriner hekimlerin de gerekli analizleri yapmasının önemini vurgulayan Ada, karantina ve dezenfeksiyonun yayılımı önlemedeki rolünden bahsetti ve et ve süt ürünlerinin her zaman iyi pişmiş şekilde tüketilmesi gerektiğini hatırlattı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.