Her 1000 bebekten yaklaşık 1'i işitme kaybına sahiptir.

60 yaşın üzerindeki her 3 insandan 1'inde işitme kaybı vardır.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, kronik kulak enfeksiyonları işitme kaybının başlıca sebebidir.

Çalışmalar işitme kaybı deneyimi yaşayan insanların yaklaşık %65'inin hafif derecede işitme kaybı olduğunu; %30'unda orta derecede ve %5'inde ise ileri derecede veya şiddetli işitme kaybı olduğunu göstermektedir.

İşitme kaybı olan tüm insanların yaklaşık 1/3'ü emeklilik yaşındadır.

İşitme kaybı olanların çoğu okul çağında veya çalışma yaşındadır.

Çalışmalar işitme cihazından yararlanabilecek her 5 kişiden yalnızca 1'inin gerçekte işitme cihazı kullandığını göstermektedir.

Ortalama olarak, işitme kaybı olan insanlar, bu konuda harekete geçmeden önce yaklaşık 10 yıl beklemektedir.

Nedeni ya da kapsamı ne olursa olsun işitme kaybı yaşamak hoş bir durum değildir; ancak iyi bir haberimiz var: Modern işitme cihazı teknolojisi sayesinde işitme kaybı tedavi edilebilir bir durumdur.

İşitme kaybı iki geniş kategoriye sahiptir: Birincisi, doğumda var olan ve genetik ya da erken doğum gibi faktörlerden kaynaklanan konjenital işitme kaybıdır. İkincisi ise doğumdan sonra meydana gelen ve hastalık ya da kulak hasarı gibi faktörler sonucunda ortaya çıkan edinilmiş işitme kaybıdır.

Aslında beynimizle "işitiyor" olsak da işitme kaybı dış, orta veya iç kulak olmak üzere kulağın bir kısmının hasar görmesi veya iyi şekilde işlememesi ve ses sinyallerini beyne normal biçimde aktaramaması durumunda ortaya çıkar.

Dış kulağa ilişkin nedenler

Bu nedenler genellikle kolaylıkla tespit edilebilir olup genellikle kulak kirine bağlı tıkanmalar ve kulak yolu kanalındaki enfeksiyonlar gibi sorunları içermektedir.

Orta kulağa ilişkin nedenler

Enflamasyon, kulak zarı arkasında sıvı, kulak zarı perforasyonları ve otoskleroz (orta kulaktaki kemiklerin sertleşmesi), orta kulakta görülen soruların en yaygın olanlarıdır. Dış ve orta kulakta meydana gelen sorunların çoğu ilaç tedavisi veya ameliyat ile etkili bir biçimde giderilebilir.

İç kulağa ilişkin nedenler

Bu kısım birçok işitme sorununun meydana geldiği bölümdür. En yaygın nedeni doğal yaşlanma sürecidir, ancak yüksek gürültü, bazı ilaç türleri veya kafatası kırıkları da işitmeyi etkileyebilir. İç kulaktaki ince tüy hücreleri hasar görür ve sinyallerin işitme sinirlerine aktarımı etkilenir. Genellikle iç kulak işitme kaybının tıbbi bir çözümü yoktur ancak bu sorun işitme cihazları ile düzeltilebilir.

İşitme kaybı türleri

Sizin veya sevdiğiniz birinin yaşıyabileceği işitme kaybının derecesini belirlemenize yardımcı olacak genel talimatlar

İşitme kaybı dereceleri büyük farklılık gösterir, ancak birçok vaka fark edilebilir veya orta derecede kategorize edilir. İşitme kaybınızın ölçeğini ve en iyi tedavi yöntemini belirlemenin tek yolu işitme yetinizin profesyonel olarak test edilmesidir.

Hafif derecede işitme kaybı
Yumuşak sesler işitilmez. Gürültülü bir ortamda konuşmayı anlamak zordur.

Orta derecede işitme kaybı
Yumuşak ve orta düzeyde gürültülü sesler işitilmez. Arka plan gürültüsünde konuşmanın anlaşılması çok zordur.

İleri derecede işitme kaybı
Sohbetlerin yüksek sesle sürdürülmesi gerekir. Grup sohbetleri çok çaba gerektirir.

Şiddetli işitme kaybı
Oldukça yüksek bazı sesler işitilir. İşitme cihazı olmadan yoğun çaba gösterilse dahi iletişim kurmak imkansızdır

Editör: TE Bilişim