Psikolog Daniel Swigley ve Gary Lupyan yaptıkları araştırma doğrultusunda bir grup insana süpermarkette görev verdiler. Görevleri süpermarketteki bir ürünü bulmalarıydı. İlk seferde bulunan ürünlerin ardından bu sefer psikologlar deney yaptıkları insanlardan ürünü bulurken ürünün ismini kendi kendilerine sesli bir şekilde tekrar etmelerini istediler. Deneyin sonunda ise insanların, tekrar işlemi gerçekleştirirken ürünleri daha hızlı ve kolay bulabildikleri sonucuna ulaştılar.

Kendi kendine konuşmanın; odaklanma sürecine, mantıklı düşünme yetisinin gelişimine, sorunların çözümünde kolaylığa ulaşmak gibi birçok zihinsel aktiviteye faydası olduğu uzmanlar tarafından doğrulandı. Hatta dahiliği kanıtlanmış Einstein’ın da kendi kendine konuştuğu bilinmektedir.

Kendi kendine konuşma eylemine aslında her insan konuşmayı öğrendiği ilk andan itibaren yapıyor. Bebekler özellikle bu süreçte öğrendiklerini sesli bir şekilde tekrar ederek gelişim süreçlerini hızlandırıyorlar. Fakat kimi insanlar belli bir yaştan sonra bu eylemi bırakıyor kimisi ise istemsizce devam ediyor. Bu doğrultuda kendi kendine konuşma eylemine devam eden insanların çok daha zeki oldukları kanısına varmak psikologlarca mümkün oluyor.

Bir başka psikolog Linda Sapadin ise kendi kendine konuşma aktivitesi için şu yorumu yapmıştır:

“Dışından konuşmak önemli ve zor kararları alırken kendinizi doğrulamanızı ve kararlarınızı daha doğru alabilmenizi sağlar. Bu düşüncelerinizi berraklaştırmanızı ve düşünmekte olduğunuz kararı pekiştirmeyi ve önemli olanın üzerinde yoğunlaşmanızı sağlar.”

Editör: TE Bilişim